Hlavní obsah

Čína napadla kroky EU i USA proti dovozu textilu

BRUSEL/PEKING

Evropská unie se v pátek rozhodla řešit spory s Čínou o dovoz textilu v rámci Světové obchodní organizace (WTO). Reakce přišla vzápětí. Čína s omezováním dovozu nesouhlasí a oznámila, že exportní cla, která měla ceny oděvů v zahraničí zvyšovat, zase zruší.

Článek

Čína tím hrozila v minulých týdnech v případě, že Evropská unie a USA dovoz textilu do svých zemí omezí. To země udělaly tím, že s Čínou začaly minulý pátek jednat prostřednictvím WTO. Čína nyní bude muset do 15 dní podniknout kroky k omezení dovozu, jinak jí bude od EU hrozit uvalení kvót na dovoz triček a lněných vláken. USA v polovině měsíce pohrozily zavedením kvót na čínský dovoz kalhot, košil, spodního prádla a dalšího zboží. 

Celní bariéry dovozu z Číny padly na začátku letošního roku. Dovoz oděvů a módních doplňků poté stoupl.

Dosavadní výsledky jako by nebyly

Čína zruší cla, která zavedla už 1. ledna, i když byla jen v symbolické výši. Odvolá i cla na tři z položek, včetně lněných vláken, u nichž Čína oznámila zavedení exportních cel 20. května. Země navíc obviňuje EU a USA, že porušují pravidla WTO. Podle nich omezení dovozu vyžadují důkazy o tom, že zboží narušuje trh. Ty ale podle čínského ministra obchodu Po Si-laje ani EU ani USA nedodaly.

"Podle našeho názoru postrádají tyto kroky právní podklad a tudíž jsou nekorektní. USA a EU neposkytly dostatek údajů. Je to neodůvodněné a nevědecké," řekl Si-laj

Evropská komise námitku odmítla. "Prokázali jsme, že nejenže došlo k prudkému růstu dovozů z Číny, ale také to, že to znamená bezprostřední ohrožení (evropských) firem," řekla podle agentury Reuters mluvčí komise Claude Veronová-Revilleová.

Reklama

Související témata:

Související články

Čína zatím vývoz textilu omezovat nebude

Čína zatím nemá v úmyslu omezovat vývoz textilu zavedením vyšších vývozních cel. Nehodlá se tudíž podvolit Evropské unii, která začala prudký růst dovozu...

Výběr článků

Načítám