Hlavní obsah

Čína má omezit dovoz triček a příze do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropskému komisaři pro obchod Peteru Mandelsonovi dochází trpělivost s levnými dovozy textilu z Číny. Chce, aby se Čína s EU dohodla na omezení dovozu - zatím jen triček a lněné příze. Pokud Peking dovozy neomezí, udělá to Evropská komise sama.

Článek

Omezit dovoz z Číny umožňuje procedura Světové obchodní organizace (WTO), kterou dohodla, už když import z asijských zemí uvolňovala.

S jednáním s čínskými představiteli je komisař spokojen. "Jsme spokojeni se spoluprací, jasným uznáním problému a se smyslem pro zodpovědnost, jak je prokázaly čínské úřady," řekl po jednání s čínskou stranou Mandelson.

Evropská komise začala před několika týdny vyšetřovat devět položek, jejichž dovoz z Číny od začátku roku, kdy se trh uvolnil, extrémně narostl.  Dosavadní údaje ukazují, že v prvním čtvrtletí čínský dovoz textilu do EU vzrostl u některých druhů až o 534 procent.

Čína tvrdí, že se snaží vývoz ze země mírnit, opatření proti levnému textilu už ale chystají i USA.

Reklama

Související témata:

Související články

EU požádala Čínu, aby omezila dovoz textilu

Evropská unie odolává tlaku Francie, která žádá, aby byl omezen dovoz čínského textilu do evropských zemí. Zatím jen požádala Peking, aby dovoz textilu zmírnil...

Výběr článků

Načítám