Hlavní obsah

Čína kvůli prasečí chřipce utratila přes milion vepřů

Čína kvůli prasečí chřipce musela od loňského srpna utratit přes milion vepřů, oznámilo ve čtvrtek čínské ministerstvo zemědělství. Nemoc se ale podle něj šíří čím dál tím pomaleji. I když se letos objevilo zatím jen 44 případů nemoci, zemi chybějí miliony tun vepřového, uvedla agentura Reuters.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Čína utratila milion vepřů.

Článek

Náměstek čínského ministra zemědělství na tiskové konferenci uvedl, že se úřady snaží dělat vše pro to, aby zamezily šíření chřipky. Situace je ale podle něj i přesto komplikovaná a neutěšená. Peking pracuje na vakcíně, s jejím vývojem je ale teprve v počátcích, upozornil náměstek. Utraceno tak od loňského srpna muselo být 1,16 milionu vepřů.

Ministerstvo zemědělství sdělilo, že se šíření nemoci zpomaluje, některé místní úřady ovšem nenahlašují propuknutí nemoci a nezamezují jejímu šíření. Náměstek odmítl zprávu agentury Reuters, že propuknutí nehlásí až polovina úřadů, pokud ovšem k nenahlášení dojde, viníci budou tvrdě potrestáni.

Analytici nizozemské banky Rabobank v dubnu odhadovali, že kvůli chřipce v Číně vybijí nebo na nemoc uhyne 150 až 200 milionů prasat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Africký mor prasat v ČíněVideo: AP

Čína je jedním z největších světových producentů a konzumentů vepřového. Z míst, ve kterých se nemoc objeví, je zákaz maso dovážet, ve velkých čínských městech proto nabídka nestačí poptávce. Vepřové se kvůli nedostatku dováží ze zahraničí. Import zvyšuje ceny v Evropě i ve zbytku Asie.

Africký mor prasat je těžké vymýtit, některé země s ním bojovaly i desítky let, například na Sardinii se to nepodařilo od 70. let dodnes. Mezi světlé výjimky patří Česko, kde se podařilo zlikvidovat prasečí mor loni zhruba po dvou letech. Šířil se na Zlínsku.

Světové ceny vepřového stouply kvůli epidemii o zhruba 40 procent, v tuzemsku asi o 20 procent. Kilo vepřové kýty bez kosti stálo loni v červenci podle statistiků v průměru 126 korun, nyní se podle dat srovnávacího portálu Kupi.cz běžná cena blíží 150 korunám za kilo.

Současná vlna prasečí chřipky se začala šířit z Afriky, přes Evropu a Rusko došla až do Číny. Nemoc se podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN objevila ve 32 ze 34 čínských provincií a autonomních oblastí. Chřipka není nebezpečná pro lidi, pro prasata je ovšem smrtelná a velmi rychle se šíří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám