Hlavní obsah

Čína je měnový manipulátor, rozhodla Trumpova vláda

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda amerického prezidenta oficiálně zařadila Čínu na seznam měnových manipulátorů. V úterý o tom informoval deník Financial Times. Washington k tomu přikročil v reakci na to, že Peking nechal oslabit svou měnu na nejnižší hodnotu za více než deset let.

Foto: Mike Segar, Reuters

Americký ministr financí Steven Mnuchin

Článek

Americké ministerstvo financí s oznámením přišlo po pondělním uzavření amerických burz. Hlavní americké indexy S 500 a Dow Jones přitom první den v týdnu odepsaly oba téměř tři procenta ze své hodnoty.

„Označení Číny za měnového manipulátora naznačuje, že obchodní válka eskaluje v totální a otevřený ekonomický konflikt mezi oběma zeměmi,“ uvedl pro Financial Times Eswar Prasad z Cornellovy univerzity.

Čína dosud svoji měnu uměle držela na vyšších hodnotách a snažila se zabránit tomu, aby klesla na své přirozené hodnoty. Vedla ji k tomu snaha umožnit další jednání s prezidentem Trumpem, který ji dlouhodobě obviňuje z měnových manipulací.

Poté, co Trump uvalil další vlnu cel na čínský dovoz v objemu 300 miliard dolarů (sedm bilionů korun), Čína přikročila k oslabení měny. Eskalace obchodní války přitom otřásla akciovými trhy, které v pátek i v pondělí citelně oslabovaly.

Centrální banka omezuje kolísání kurzu

Čínská centrální banka denně nastavuje referenční kurs pevninské varianty renminbi (označení čínské měny) vůči dolaru. V pátek tento kurs stanovila pod 6,9. Za psychologickou hranici, kterou centrální bankéři dlouhodobě nenechaly kurz překonat, se přitom označuje 7 jüanů za dolar.

Pevninská varianta renminbi obíhá v pevninské části Číny. Centrální banka na ni uplatňuje omezení na její nákup i prodej a stanovuje referenční kurs. Kurz této měny se tak každý den může pohybovat v pásmu dvou procent nad a pod referenčním kursem.

Reklama

Výběr článků

Načítám