Hlavní obsah

Čína chce řešit množící se případy závadných výrobků

PEKING

Čínské úřady podrobí přísné kontrole firmy, které vyrábějí závadné hračky. Právě čínské firmy totiž vyrobily hračky pro světové giganty, jako je Mattel, kteří teď musejí z trhu stáhnout milióny výrobků. Buď u nich byly zjištěny stopy olova nebo jsou pro děti jinak nebezpečné. Do USA se dokonce chystá čínská delegace, která se bude snažit o nápravu pošramocené pověsti.

Článek

Hračky, které mohou pro děti představovat zdravotní rizika, se objevily hlavně ve Spojených státech. Část se ale prodal i v dalších zemích, včetně České republiky.

"Zdravotní nezávadnost hraček je pro nás velmi důležitá. Nejde jen o hračky na vývoz, ale i o ty, které se prodávají v Číně," řekl mluvčí ministerstva obchodu Wang Sin-pchej. "Čína má zodpovědnost. Ty případy prošetříme a tvrdě se s nimi vypořádáme," dodal. O jaké firmy jde, se mluvčí nezmínil a neřekl ani, jaký trest pro ně připadá v úvahu.

Mattel stahuje z prodeje přes 18 miliónů hraček

Americká společnost Mattel, která je největším výrobcem hraček na světě, z globálního trhu stáhne přes 18 miliónů hraček pocházejících z Číny. Mattel varoval, že možná nejde o poslední opatření tohoto druhu a že z trhu možná ještě zmizí další hračky.

Teprve před dvěma týdny přitom Mattel nařídil stáhnout z trhu 1,5 miliónu hraček Fisher-Price, které byly rovněž vyrobeny v Číně. Barva, která byla při výrobě hraček použita, obsahuje stopy olova, které je pro lidské zdraví nebezpečné. V červnu musel z trhu ze stejných důvodů stejný počet dřevěných vláčků Thomas & Friends, které distribuuje společnost RC2.

Spoluzakladatel výrobce závadných hraček spáchal sebevraždu

Výrobcem závadných hraček Fisher-Price je čínská společnost Lee Der Industrial. Krátce poté, co byl vydán pokyn ke stažení hraček, čínské úřady výrobci přechodně zakázaly vývoz. Spoluzakladatel firmy Čang Šu-chung podle informací čínských novin o víkendu spáchal sebevraždu. Firmy, které závadné hračky vyrobily, se většinou nevyhnuly značným finančním ztrátám.

Čína má v poslední době se závadným zbožím stále větší problémy. Zdravotně závadné totiž nejsou pouze hračky, ale také potraviny a spotřební zboží, například zubní pasty. Firmám, které nedodržují předpisy, úřady většinou vezmou licenci, a přinutí je tak ukončit činnost. Často však dojde i na změnu příslušných zákonů.

Stahované hračky od Mattela

  •  Modely aut podle animovaného filmu Auta (kvůli jedovaté barvě)
  • 11 sad ze série Doggie Daycare
  • 44 hraček ze série Polly Pocket
  • 4 hračky Batman Magna
  • 2 sady ze série Barbie a Tanner
  • 1 hračka One Piece (všechny zbylé kvůli magnetům)

Ještě v srpnu má do Washingtonu přicestovat delegace čínských úředníků, která bude o současné situaci jednat se zástupci různých agentur a úřadů. V září přijede další delegace, v níž budou i lidé z ministerstev.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám