Hlavní obsah

Cigarety v EU by měly podle Bruselu být "samohasící"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise by měla podle diplomatických zdrojů ještě do konce tohoto roku přijít s netradičním návrhem, který by znamenal malou revoluci v kouření v zemích EU. Brusel totiž chce, aby všechny cigarety prodávané v unii byly "samohasící". Pokud by tak kuřák nevtahoval kouř z cigarety, sama by vyhasla.

Článek

EU si od tohoto vylepšení slibuje méně škod, které způsobí oheň, za jehož vznikem stojí nejčastěji odložená cigareta. Počítá se s tím, že požáry, jejichž příčinou jsou právě cigarety zabijí ročně zhruba 2000 Evropanů. Do budoucna by se tak nemusely opakovat případy, kdy kuřák usnul s cigaretou v posteli, vzplál a nakonec i přišel o život.

Nové "moderní" cigarety by se přitom měly na trhu objevit v roce 2009 nebo 2010. V té době by již mohl platit zákaz tradičních cigaret, které jsou v prodeji nyní. Technologicky přitom nová generace cigaret není nijak zvlášť náročná. Samouhašení cigarety způsobují malé mezery v cigaretě, které v případě, že kuřák "nenatahuje" kouř, zastaví přívod kyslíku k oharku, jenž tak vyhasne.

Podle internetového serveru EUobserver navíc nejsou podobné cigarety novinkou ani ve světě. Vůbec prvním místem, které zakázalo prodej tradičních cigaret, byl americký stát New York, kde jsou "samohasící" cigarety běžně v prodeji. Stejně tak tomu je i v dalších osmi státech USA a v Kanadě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám