Hlavní obsah

Cigarety už začaly být dražší

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyšší spotřební daň na tabákové výrobky, která nabyla účinnosti letos 1. července, měla v ČR zdražit cigarety až o šest korun. Kuřáci ale zdražení začínají pociťovat až teď před Vánoci, kdy prodejcům postupně docházejí zásoby krabiček se starými kolky za dosavadní - nižší ceny.

Článek

Výrobci přitom zvolili velmi rozdílnou strategii. Například společnost Imperial Tobacco zvedla ceny cigaret West ze 45 na 52 korun, a Davidoff z 59 na 65 Kč. Podobně JT International zdražila svou značku Camel z 54 na 60 Kč. Naopak kutnohorský Philip Morris, který má na českém trhu dominantní postavení, pokryl u nejrozšířenějších značek Petra a Sparta vyšší spotřební daň snížením své marže, a jejich ceny nezměnil.

Jinak je tomu ovšem u startek, které se teď budou prodávat za 39 až 40 korun, o pětikorunu dráž než dosud. Mnohem luxusnější marlbora přitom zdražily jen o tři koruny na 60 Kč, a dlouhá marlbora z 59 na 62 Kč. Vyplnily se tak předpovědi odborníků, kteří tvrdili, že výrazněji stoupnou ceny nejlevnějších cigaret, u nichž už tabákové firmy neměly téměř žádnou marži.

Za kolik teď budou cigarety (v Kč)
značkadosudnová cena
Marlboro King Size5760
Startky s filtrem3540
Startky bez filtru3439
Clea3338
Camel5460
Petra King Size4444
Sparta King Size4646
West4552
Davidoff5965
Pramen: prodejci

Pro prodej na českém trhu je zaregistováno přes 200 značek cigaret a cenová válka nabírá stále větší obrátky. Na trhu se letos objevily například nové cigarety Moon a Viceroy za extrémně nízkou cenu. Nyní však výrobci zdražují i je - Moon z 29 na 32 korun a Viceroy o pětikorunu na 36 Kč.

Miliardy navíc do státní kasy

V dubnu 2006 stoupne spotřební daň na cigarety ještě o 1,36 koruny. Přinese to další zdražení až o sedm korun na krabičku. Ani poté však ČR ještě nebude dosahovat minimální hranice sazeb spotřebních daní z tabákových výrobků, platných v EU. Není tedy vyloučeno, že v roce 2007 bude nutné ještě větší zdražení, možná až dvanáct korun.

Vláda si od vyšší spotřební daně slibuje, že na dražších cigaretách se od kuřáků do státní kasy vybere v průběhu dvou let navíc devět miliard korun. Stát tedy vlastně spoléhá na to, že zdražení nepřiměje kuřáky, aby se zbavili svého zlozvyku.

K boji proti kouření příliš nepřispívá ani nový antikuřácký zákon, který poslanci nedávno schválili. Podle přední odbornice na prevenci a léčbu závislosti na tabáku MUDr. Evy Králíkové by proto bylo potřeba ještě razantnější zdražování cigaret.

"Na následky kouření umírá ročně v ČR třináct tisíc lidí. Měli bychom se tedy inspirovat příkladem Irska a některých dalších zemí, které zavedly naprostý zákaz kouření na pracovištích, v restauracích i na dalších veřejných místech," tvrdí MUDr. Králíková. A právě takový zákon se teď snaží ve Sněmovně prosadit skupina poslanců KDU-ČSL.

Odradit mají také varovné fotografie

Výrobci cigaret už i v Česku respektují směrnici Evropské unie, podle níž musí třicet procent plochy přední strany krabičky a čtyřicet procent té zadní zabírat nápis, varující před následky kouření. To ale odpůrcům kouření nestačí. Požadují, aby na krabičkách byly drastické fotografie zničených plic, nádorů na hrtanu a podobně.

Vstříc těmto požadavkům se snaží vyjít ministerstvo zemědělství, které podle svého mluvčího Tomáše Loskota chystá už pro příští rok vyhlášku, jež by tabákovým firmám stanovila povinnost takové fotografie na své výrobky dávat.

"Směrnice EU ale něco takového zatím nenařizují. EU pouze letos vydala galerii 44 varovných obrázků, z nichž si členské země případně mohou vybrat. Je to jen na jejich vůli, a zatím k tomu přikročila jen Belgie," řekl včera Právu finanční ředitel společnosti Imperial Tobacco ČR Richard Vavřík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám