Hlavní obsah

Cigarety podraží o měsíc později

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cigarety citelně podraží až v červenci, původně to mělo být už v červnu. Poslanci totiž v úterý schválili novelu zákona o spotřební dani na tabákové výrobky i s návrhem Senátu, aby zdražení bylo odloženo o měsíc. Krabička cigaret tak podraží asi o šest korun. Novelu ale ještě musí podepsat prezident.

Článek

O dalších sedm korun měla krabička zdražit v dubnu 2007, původní návrh počítal s lednem. Odklad má podle senátorů umožnit prodejcům, aby se na nová pravidla připravili, protože termíny, jež zákon původně navrhoval, nepočítaly s tím, že projednávání normy se tak protáhne.

Senátoři z novely navrhli vypustit také pasáž, podle níž by lidé, kteří si koupí cigarety za cenu nižší, než je uvedena na kolku, mohli dostat pokutu až 100 tisíc korun.

"Že jsou pokuty uvaleny na prodávající, to je naprosto v pořádku. Ale aby člověk, který bez nějakého úmyslu koupí náhodou cigarety za lacinější peníz, byl sankcionován až tak velkou částkou, to se nám zdálo jako velmi silné," řekl dříve k této změně předseda senátního hospodářského výboru Milan Balabán (ODS).

Stát si od zvýšení spotřebních daní z tabákových výrobků slibuje více peněz ve státní pokladně. Letos by to podle ministra financí měly být zhruba dvě miliardy korun, příští rok téměř sedm miliard korun.

Peníze chce Sobotka použít na krytí schodku výběru daní, pokud se sníží daň z příjmu obyvatelstva. Zákon se samozřejmě nelíbí výrobcům cigaret, kteří si nemohou dovolit cigarety o tolik zdražit, část tak budou muset obětovat na maržích.

Anketa

Jste pro razantní zdražování cigaret?
Ano
51,9 %
Ne
48,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 543 čtenářů.

Reklama

Související články

Senát o měsíc odložil zdražení cigaret

Horní komora parlamentu schválila zdražení cigaret, tak, jak jej navrhuje vláda, chce jej jen o měsíc odložit. Zákon o spotřební dani na tabákové výrobky proto...

Výběr článků

Načítám