Hlavní obsah

Cigarety budou dražší až na podzim

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřební daň na tabákové výrobky se v České republice od 1. dubna opět zvedla, což má cigarety zdražit až o sedm korun na krabičku. Tabákové firmy si ale vytvořily velké zásoby, takže kuřáci zdražení nepocítí dříve než koncem léta.

Článek

"Očekáváme, že zásoby se doprodají do pěti měsíců," potvrdil Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník.

Podle něj se už nebude opakovat situace z loňského roku. Tehdy sice k 1. červenci také stoupla spotřební daň, ale značky představující třiadvacet procent z celkového prodeje cigaret cenu nezměnily. Výrobci pokryli vyšší daň snížením své marže. Za stále stejné peníze se tak prodávají i v ČR nejrozšířenější značky Petra a Sparta.

"U levnějších cigaret je již marže minimální. Nynější zvýšení spotřební daně se proto bude muset do nových cen promítnout téměř na doraz. Předpokládám, že cigarety letos podraží zhruba o šest korun na krabičku," očekává Provazník.

Obavy z pašování

Například camelky a marlbora se tak na podzim budou prodávat už za 66 korun, westky za 54 Kč a cena cigaret vyšší kvality Davidoff překročí sedmdesátikorunovou hranici.

Odbyt cigaret v Česku přes zdražování neklesá. Například v roce 2004 se jich prodalo celkem 22,7 miliardy kusů a na obyvatele tak ročně připadalo 2243 cigaret.

Na otázku, zda se vyplnily obavy z prudkého nárůstu pašování, Provazník odpověděl: "Zatím ne. Česká republika je na tom ve srovnání se svými sousedy v tomto ohledu poměrně dobře." Odborníci odhadují, že v ČR je z celkové spotřeby cigaret podíl pašovaných asi pět procent, zatímco v okolních zemích i desítky procent. Na rozdíl od ciziny se u nás spotřební daň sice zvyšuje, ale ne skokově. Navíc ČR nemá přímé hranice s východoevropskými zeměmi, odkud se velmi laciné cigarety obvykle pašují. Stále častěji se ale v Česku objevují padělky.

Pod maskou doutníků

Pro kontrolní orgány není velkým problémem padělané krabičky a kolky odhalit. Mnohem těžší hlavu mají se snahou některých výrobců a distributorů stanovenou výši spotřební daně různými fintami obejít.

V minulých letech byl například k balení cigaret používán i levný tabák, dovážený do ČR jako produkt, určený k vykuřování skleníků a ne pro lidskou spotřebu. Po zásazích České obchodní inspekce však už přestali maloprodejci takové cigarety nabízet.

"Nyní zase podezříváme jednu z českých firem, že se pokusila o zcela novou fintu - vydávat cigaretový tabák za doutníky. Na ty je totiž sazba 79 haléřů za kus, ale u tabáku 72 korun za 100 gramů. Krabice obsahující pět těchto tzv. doutníků se v prodejnách objevily pod značkami Merlin a Gullivers za 39 a 49 korun. Rozdíl na spotřební dani proti krabičce cigaret je u nich nejméně 68 korun," zdůraznil Provazník.

Společnost Imperial Tobacco na problém upozornila koncem března ministerstvo financí. "To nám přislíbilo, že se obrátí na Generální ředitelství cel, aby ve svých laboratořích zmíněné doutníky posoudilo," informoval Provazník.

Reklama

Související témata:

Související články

Cigarety už začaly být dražší

Vyšší spotřební daň na tabákové výrobky, která nabyla účinnosti letos 1. července, měla v ČR zdražit cigarety až o šest korun. Kuřáci ale zdražení začínají...

Výběr článků

Načítám