Hlavní obsah

Chyby v ROP Severozápad vyjdou na 2,5 miliardy

Právo, ape
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Zřejmě ve výši 2,5 miliardy korun se bude pohybovat korekce, kterou vyměřila Evropská komise v rámci Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad za pochybení nalezená v dotovaných projektech. Po řadě urgencí ze strany Ústeckého a Karlovarského kraje v úterý sdělili zatím neoficiální stanovisko Evropské komise o korekci představitelům obou regionů zástupci ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Budova úřadu Regionální rady ROP Severozápad, který rozděluje peníze z EU.

Článek

„Informaci o výši korekce jsme chtěli mít co nejdříve, abychom s ní seznámili zastupitelstva obou regionů i všechny, jejichž projektů se sankce týkají. Náměstci ministrů nás včera informovali, že ministerstvo pro místní rozvoj pouze neoficiálně obdrželo dopis od Evropské komise, kterým je potvrzena výše korekce na úrovni 10 procent za chybovost v systému hodnocení a 12,41 procenta za chybovost v samotných projektech,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje a předseda Výboru Regionální rady ROP Severozápad Petr Navrátil (ČSSD).

„Pokud se výše sankcí potvrdí, oba kraje se budou snažit situaci zvládnout tak, aby řešení co nejméně zasáhlo krajské rozpočty a aby přispělo k co nejrychlejší obnově chodu ROP Severozápad,“ uvedl mluvčí dotačního úřadu Vojtěch Krump.

Kdo, kdy, jak a kolik zaplatí

Oficiální cestou by dopis o korekcích měly kraje dostat ve středu. Mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková Právu v poledne řekla, že zatím nedorazil. „Stanovisko Ústeckého kraje je stále stejné. Budeme teprve jednat, kdo, kdy, jak a kolik zaplatí,“ řekla Hanáčková.

„Už nyní jednáme s ministerstvy o možnostech krajů podílet se na případném uhrazení plošné korekce. Bude samozřejmě záležet i na dohodě zástupců obou regionů,“ dodal Navrátil.

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba operační program o peníze přijít nemusí. "Pokud bude finanční korekce řídicím orgánem akceptována, mohou být takto uvolněné finanční prostředky znovu použity k úhradě výdajů nových projektů v rámci ROP Severozápad. V případě, že finanční korekce akceptována nebude, provede komise finanční opravu sama a potom se jedná o tzv. čistou korekci, kdy ROP Severozápad o tyto prostředky definitivně přijde," řekl ČTK Jakob.

Program ROP Severozápad kvůli pochybnostem při rozdělování dotací stojí. Všichni tři ředitelé dotačního úřadu jsou vyšetřováni kvůli podezření z korupce při rozdělování peněz. Jeden z nich, Petr Kušnierz, byl za přijímání úplatků odsouzen na pět let do vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám