Hlavní obsah

Chorvatské dálnice v létě podraží

Aktualizováno

Řidiči, kteří letos v létě pojedou po chorvatských dálnicích k Jaderskému moři, se musejí připravit na citelné zdražení mýtného. Informoval o tom server Večernji.hr.

Foto: Profimedia.cz

Dálnice A1 v Chorvatsku

Článek

Zdražení bude dvojího druhu. V prvním kroku se srovnají ceny na dálnici vedoucí na jih do Dalmácie nebo na východ k srbské hranici s vyššími kilometrovými sazbami autostrády ze Záhřebu na Istrii. V letní turistické sezóně pak bude ještě na dálnicích spravovaných státními společnostmi zavedena zvláštní sezónní přirážka deset procent.

Frekventovaný úsek z chorvatské metropole do Splitu, který dnes stojí řidiče osobního vozu 174 kun (632 Kč), tak nově přijde na 183 kun (665 Kč). S letní přirážkou bude projetí jedné z nejčastěji využívaných částí chorvatských dálnic stát 201 kun (730 Kč).

Podmínka Světové banky

Změna ceny by se neměla týkat dálnice A2 od přechodu Macelj na slovinsko-chorvatské hranici do Záhřebu, ve kterém drží stát menšinový podíl a kde neplatí elektronické krabičky pro platbu mýtného ENC. S nimi mají dnes řidiči v turistické sezóně zhruba o pětinu nižší sazby.

Ceny mýtného v Chorvatsku v roce 2016
DálniceÚsekMýtné pro osobní auto
A1Záhřeb - Split174 HRK
A2Záhřeb - Macelj48 HRK
A3Záhřeb - Lipovac122 HRK
A4Záhřeb - Gorican42 HRK
A5Záhřeb- Osijek116 HRK
A6Záhřeb - Rijeka70 HRK
A7Rupa - Rijeka8 HRK
A8Rijeka - Pula54 HRK
A9Pula - Umag43 HRK
most na Krk35 HRK
Zdroj: Highwaymaps.eu

Chystaným zdražením mýtného, pod kterým ještě schází podpis premiéra Andreje Plenkoviče, vláda v Záhřebu vyhoví požadavku Světové banky. Ta tímto krokem podmínila poskytnutí půjčky, kterou Chorvatsko restrukturalizuje dluhy z výstavby dálnic, pohybující se v řádu miliard eur. Minulá chorvatská vláda vedená sociálními demokraty sice uvažovala o tom, že by dluhy vyřešila dlouhodobým pronájmem dálnic, tyto plány ale nakonec vzaly zasvé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám