Hlavní obsah

Chodorkovskij je vinen, čeká už jen na výši trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Kdysi nejbohatší muž Ruska Michail Chodorkovskij stanul v úterý opět před soudem, aby si vyslechl pokračování rozsudku. Je viněn z podvodů při privatizaci a daňových úniků. Soudci předčítají spis, který má na výšku přes dvacet centimetrů. Soudkyně Irina Kolesniková řekla, že je vinen ve všech bodech obažloby. Výši trestu zatím neuvedla.

Článek

"Vina Michaila Chodorkovského a Platona Lebeděva byla prokázána i důkazy i výpovědmi svědků," řekla Kolesniková. Lebeděv je souzen spolu s Chodorkovským.

Žaloba je viní z toho, že v roce 1994 zmanipulovali prodej továrny na hnojiva a posléze ji měli vytunelovat. Chodorkovský čelí i žalobě z daňových úniků. 

Pozorovatelé, kteří jsou u soudu přítomní, označují celý proces za zmanipulovaný. Všeobecně se má za to, že miliardář byl před rokem a půl obviněn a vzat do vazby kvůli tomu, že otevřeně podporoval opoziční liberální stranu.

Bývalému šéfovi ruské ropné firmy Jukos hrozí až 10 let vězení. Je ale možné, že verdikt bude nakonec mírný. Slovní obraty v pročítaní rozsudku "dávají naději na mírnější trest," řekl jeden z Chodorkovského právníků Genrich Padva. 

Reklama

Související témata:

Související články

Chodorkovskij označil obvinění za absurdní

Za absurdní označil vězněný ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij obvinění, která byla vznesena proti němu samému a proti ropnému gigantu Jukos. Zároveň...

Výběr článků

Načítám