Hlavní obsah

Chodorkovskij chce svým podílem zachránit Jukos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovskij se nabídl, že firmu zachrání od stávajících finačních problémů. Chce k prodeji nabídnout svůj 44procentní podíl. Ruská ropná společnost má od minulého týden zablokované všechny účty a chystá se omezit vývoz ropy prostřednictvím železnice a říční přepravy. Pokud se problémy nevyřeší, mohly by být ohroženy i dodávky ropy do střední Evropy.

Foto: Jaroslav Štěpaník
Článek

Jedenačtyřicetiletý Chodorkovskij nabídl podle listu Finacial Times svůj podíl k prodeji den předtím, než Jukosu vyprší termín, do kdy má splatit daňový nedoplatek ve výši 3,4 miliardy dolarů. Právě kvůli tomuto nedoplatku se Jukos dostal do potíží. Firma ještě může požádat o odložení splátky.

V případě, že by Jukos na nabídku přistoupil, mohl by Chodorkovského akcie dát státu místo platby. Podle zdroje z Financial Times nepožaduje Chodorkovskij peníze za podíl rovnou, ale v rozmezí tří až pěti let.

Zakladatel Jukosu Chodorkovskij je nyní ve vězení a je obviněn z podvodů a daňových úniků.

Co se střední Evropou?

Představitelé firmy Transněfť, která ropu z Jukosu distribuuje, již uvedli, že pro ně není problém nahradit objem dodávek od Jukosu ropou od jiných společností. Jukos se však obává, jak vyřeší dodávky do zemí střední Evropy se kterými má dlouhodobé dohody. Přerušení dodávek do těchto států by mohlo způsobit vážné energetické problémy.

Jukos dodává do Polska 500 tisíc tun ropy měsíčně a na celkovém dovozu ruské ropy do země se podílí třetinou. Slovensko a Maďarsko získávají od Jukosu 350 tisíc tun, tedy více než polovinu dovozu. Litva dováží od Jukosu 250 až 400 tisíc ropy měsíčně.

"Pokud Jukos přestane dodávat do Polska, místní firma J se snadno dohodne na dodávkách s jinými dodavateli. V případě Maďarska nebo Slovenska by mohlo trvat mnohem déle, než se přeorientují na jiného dodavatele," řekl jeden ze západních obchodníků s ropou.

Reklama

Související témata:

Související články

Sídlo ropné firmy Jukos obsadila policie

Hlavní sídlo ruské ropné firmy Jukos v Moskvě obsadily v sobotu speciální jednotky ruského ministerstva vnitra. Stalo se tak den poté, co moskevský arbitrážní...

Výběr článků

Načítám