Hlavní obsah

Chléb a pečivo zdraží od června až o pětinu

Právo, Jakub Svoboda, Pavlína Rösslerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chléb a pečivo podraží od začátku června v českých supermarketech a hypermarketech až o dvacet procent. Cena obyčejného rohlíku se tak přiblíží ke dvěma korunám, bochník chleba Šumava bude stát až 21 Kč.

Článek

Právu to v úterý potvrdili zástupci velkoprodejen i pekáren, které tak reagují na rychle rostoucí náklady, zejména ceny energií.

Pekaři původně prosazovali zvýšení cen svých výrobků v obchodech až o čtyřicet procent, řetězce ale díky své dominantní pozici na trhu jejich požadavky nakonec zmírnily.

"U základních 30 položek budeme muset od 2. června zdražit až o 20 procent," řekla Právu mluvčí Aholdu Kateřina Černá. Například bochník chleba Šumava tak podraží o tři koruny na 19,90 Kč v Hypernovách a na 20,90 Kč v Albertech.

Rohlíky se přiblíží k dvoukorunové hranici

Některé výrobky ale zdraží daleko více. Obyčejný rohlík, který nyní stojí v prodejnách Aholdu 1,50 Kč, zdraží o čtyřicet haléřů. Podle Černé patří mezi základních 30 položek například i štrúdl, u ostatního pekárenského zboží by ceny měly stoupnout až o 12 procent.

V Delvitách, pro které jsou potraviny hlavním prodejním sortimentem, se už minulý týden zvýšily ceny u pečiva o deset procent. Například rohlík tam teď stojí 1,60 Kč. Mluvčí firmy Petr Uchytil však Právu řekl, že na začátku června může pečivo podražit o dalších deset procent.

Ceny pečiva půjdou nahoru ale i v ostatních obchodech. Mluvčí obchodní sítě Tesco Jana Matoušková potvrdila, že s pekárnami společnost jedná, o nastavení cen chleba a pečiva však zatím nechtěla hovořit.

Podle informací Práva se největší pekárny s naprostou většinou prodejců již na zvýšení cen domluvily. Podle mluvčího Delta Pekáren Jaroslava Pompa by byl růst nákladů pro pekaře bez jeho promítnutí do spotřebitelských cen nadále neúnosný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám