Hlavní obsah

Chceme písemné závazky ohledně reforem, tlačí eurozóna na Řecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Eurozóna od řeckých politických stran požaduje písemné závazky týkající se budoucích reforem. Podle úterního prohlášení rakouské ministryně financí Marie Fekterové, kterou citovala agentura AFP, jde o podmínku pro odsouhlasení druhého záchranného balíku pomoci pro dluhy a krizí stižené Řecko.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Článek

Mezinárodní měnový fond bude podle ní pracovat s Řeky na novém programu pomoci. Eurozóna ho ale bude připravena odsouhlasit tehdy, když se politické strany v Řecku dohodnou na zavedení reforem.

Na druhém záchranném balíku půjček pro Řecko ve výši 130 miliard eur se dohodla eurozóna loni v říjnu. Podmínkou k němu je ale i dohoda s privátním sektorem na dobrovolném seškrtání dluhu. Ta by pak měla umožnit, že řecké zadlužení do roku 2020 klesne na úroveň 120 procent hrubého domácího produktu.

„Máme od Euroskupiny zelenou pro uzavření dohody se soukromým sektorem v příštích dnech,“ řekl řecký ministr financí Evangelos Venizelos při příjezdu na úterní jednání s kolegy z EU, které navazuje na pondělní debatu ministrů financí eurozóny (Euroskupina).

Řecko nemá na další jednání moc času. Už 20. března má totiž splatit část státního dluhu v objemu zhruba 14,5 miliardy eur (asi 367 miliard korun). Už nyní je jasné, že na to nebude mít peníze. Do té doby tak už musí mít zajištěný zmiňovaný druhý záchranný úvěr.

Reklama

Výběr článků

Načítám