Hlavní obsah

Charterové lety ČSA nebudou zrušeny

Novinky, Jiří Novotný
PRAHA

Vedení Českých aerolinií (ČSA) se zatím nepodařilo odvrátit časově neomezenou stávku, kterou piloti této letecké společnosti plánují zahájit 17. června. Při pátečním vyjednávání však piloti alespoň vyslovili souhlas s tím, že i v případě stávky zabezpečí všechny charterové lety ČSA.

Foto: Alena Jandlová
Článek

"Je to dobrá zpráva pro všechny cestující, kteří si zakoupili zájezd a nyní mají obavy, že by na dovolenou nemuseli odletět, nebo že je čekají problémy s návratem do ČR," sdělil Právu ředitel vnějších vztahů ČSA Daniel Plovajko.

Na 17. až 20. června plánují České aerolinie celkem šedesát charterových letů, které si objednaly cestovní kanceláře. Ty teď mají jistotu, že se lety uskuteční.

Na tom, že se v úterý od čtyř hodin ráno zastaví všechny lety na pravidelných linkách ČSA, však piloti trvají. Zrušení stávky podmiňují přijetím návrhu samostatné kolektivní smlouvy, který vedení předložili.

"Jde o taktický krok, který má odborové organizaci pilotů otevřít cestu ke zvýšení mezd. Ty nyní u výkonných letců měsíčně v průměru dosahují 100 500 korun. Podle návrhu Sdružení dopravních pilotů ČSA by v průběhu následujících dvou let měly stoupnout až na 214 tisíc korun," uvedlo včera vedení ČSA.

Šimonovský: stávka je bezdůvodná

Ministr dopravy Milan Šimonovský v pátek označil chystanou stávku pilotů, i stávkovou pohotovost letušek a stewardů, leteckých mechaniků a inženýrů ČSA, za bezdůvodné. Připomněl, že stát nemůže a ani nebude Českým aeroliniím na krytí ztrát finančně přispívat. Současný postup vedení aerolinií při vyjednávání s piloty ministerstvo podporuje.

ČSA každý den vypraví v průměru 160 letů a přepraví deset tisíc cestujících. Kvůli stávce by denně přišly nejméně o třicet miliónů korun.

Reklama

Související články

Piloti ČSA vyhlásili stávkovou pohotovost

Vedení Českých aerolinií (ČSA) se ani v pondělí s odbory nedohodlo na uzavření samostatných kolektivních smluv. Piloti ČSA proto s okamžitou platností...

Piloti ČSA budou v úterý stávkovat

Piloti Českých aerolinií (ČSA) vyhlásí v úterý 17. června od čtyř hodin ráno časově neomezenou stávku. Chtějí tak prosadit uzavření samostatné kolektivní...

Výběr článků

Načítám