Hlavní obsah

ČEZ zvažuje přestavbu Orlíku na přečerpávací elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická společnost ČEZ zvažuje, že vodní elektrárnu Orlík částečně přebuduje na přečerpávací elektrárnu. Výměna dvou ze čtyř současných turbín za reverzní turbíny by umožnila v době přebytku elektrického výkonu čerpat vodu z vyrovnávací nádrže Kamýk.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Přehrada Orlík

Článek

Mluvčí ČEZ pro obnovitelné zdroje Martin Schreier ale řekl, že zatím není jasné, jestli záměr bude realizován, ani kolik by případná stavba stála.  ČEZ nedávno požádal o posudek dopadu přebudování orlické elektrárny na životní prostředí (EIA). Podle předloženého záměru by měl instalovaný výkon elektrárny i po výměně dvou turbín zůstat na současné úrovni 364 megawattů. Polovina výkonu by ale mohla fungovat i v reverzním režimu.

Podle materiálů pro EIA je hlavním cílem záměru získat nový regulační prvek v české elektrické soustavě. Přestavbou Orlíka na přečerpávací elektrárnu by bylo možné lépe se vypořádat s přebytky elektrické energie v síti. Vyšší počet regulovatelných zdrojů energie je podle dokumentace pro EIA potřebný s ohledem na předpokládaný růst spotřeby elektřiny v ČR.

V Česku jsou v současnosti tři přečerpávací vodní elektrárny.

Reklama

Výběr článků

Načítám