Hlavní obsah

ČEZ zůstává ve hře o slovenské elektrárny, nabízí 31 miliard korun

BRATISLAVA

Prodej 66procentního podílu ve Slovenské energetice (SE) se o několik týdnů odkládá. Komise nebyl schopná rozhodnout, který z uchazečů podal výhodnější nabídku. Zájemci byli čtyři a nabídky se lišily až o desítky miliard. Komise nakonec ze soutěže vyřadila rakouskou firmu Verbund. Ve hře tak zůstávají ČEZ, ruský RAO a italský Enel.

Foto: Archív Františka Gábora - frantisekgabor.cz

František Gábor, kandidát na hejtmana Libereckého kraje za TOP 09

Článek

ČEZ za SE nabídl 31 miliard slovenských korun, Enel 40 miliard a ruský RAO 19 miliard.

Proč se ale nabídky tak liší? Jednotlivé firmy chtějí koupit různé části elektráren. Ruská RAO chce SE koupit včetně dvou části jaderné elektrárny Jaslavské Bohunice. Ty budou muset být za dva rok odstaveny a RAO by tak musel investovat do jejich likvidace. Může si tak dovolit podat nižší nabídku. A právě fakt, že chce SE i s tímto přívažkem, který by jinak zůstal na státu, dělá z RAO favorita soutěže.

Italský Enel, který nabízí nominálně nejvíc, si jako podmínku klade, že vypoví nevýhodné smlouvy s firmou Paraplyn. Tím by stát přišel zhruba o 15 miliard. To se ale Slovensku nelíbí. Enel chce zřejmě koupit SE i s jadernou částí. Faktická hodnota italské nabídky je na přibližné úrovni té české.

Právě nezájem o atomovou energii stála další účast v soutěži rakouský Verbund. Měl zájem jen o vodní a tepelné elektrárny.

Poradce si s nabídkami neví rady

"Poradce při prodeji zatím nikoho nedoporučil na vítěze. Chybí totiž srovnávací základna pro porovnání nabídek," řekl ČTK a také slovenskému deníku Sme zdroj blízký privatizaci.

"Potenciální investoři předložili nabídky, v nichž jsou ještě nedořešené podrobnosti," řekl zástupce poradce PricewaterhouseCoopers (PWC) Peter Mitka. Jednou z nich je právě požadavek Enelu na zrušení smluv.

PWC proto dala třem zbylým společnostem dva týdny na to, aby připravily nové nabídky, kde více rozvedou své záměry.

Agentura Reuters uvedla, že zdroje blízké privatizaci odhadly celkovou hodnotu Slovenských elektráren na 2,4 miliardy dolarů včetně dluhu 1,6 miliardy USD. To by ohodnocovalo státní podíl 66 procent na více než 17 miliard slovenských korun.

Reklama

Související články

ČEZ chce ovládnout slovenskou energetiku

Poté, co energetická skupina ČEZ získala podíl v bulharských distribučních společnostech, vstoupila do hry i o 66procentní majoritní podíl v dominantním...

Vláda shání peníze, možná prodá i ČEZ

Kabinet Stanislava Grosse chce během své vlády zprivatizovat Český Telecom, Severočeské doly a možná i část energetické skupiny ČEZ. Vydělat na tom chce...

Výběr článků

Načítám