Hlavní obsah

ČEZ zkoumá možnost provozu starých bloků Dukovan až do roku 2045

Aktualizováno

Společnost ČEZ prověřuje možnosti provozu nynějších bloků Jaderné elektrárny Dukovany (EDU) přibližně do roku 2045, zatímco dosavadní strategie počítá s jejich odstavováním okolo roku 2035. Prodloužení firma zvažuje kvůli zajištění kontinuity výroby elektřiny v této lokalitě do spuštění nového jaderného zdroje, řekl ve čtvrtek ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany.

Článek

ČEZ připravuje v Dukovanech stavbu jednoho až dvou nových jaderných bloků, konečné rozhodnutí o termínech výstavby ale zatím nepadlo.

„Analyzujeme, co to pro nás znamená,“ řekl ředitel. O tom, zda je nová strategie reálná, by podle něj mohlo být jasno do konce letoška.

Dukovany pokrývají pětinu spotřeby

Elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. První blok je v provozu od roku 1985.

Původní projekty počítaly s třicetiletou životností bloků, končit tedy měly od roku 2015. ČEZ má nyní schválenou dvacetiletou strategii EDU 20, na nové třicetileté strategii EDU 30 pracuje.

Plány na možnou stavbu nového jaderného zdroje v ČR už několik let brzdí nejasnosti ohledně financování.

Reklama

Související články

Piráti na výzvědách. Kdo dostaví Dukovany?

Vláda Andreje Babiše sice stále ještě nerozhodla, zda vypíše tendr na výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech nebo Temelíně, pirátský místopředseda...

Výběr článků

Načítám