Hlavní obsah

ČEZ se usmíří s Evropskou komisí, prodá jednu z uhelných elektráren

– Praha

Evropská komise (EK) ukončí své šetření s tuzemským energetickým kolosem ČEZ ohledně podezření z omezování konkurence dohodou o narovnání. ČEZ se zavázal prodat jednu ze svých uhelných elektráren. Sám si může zvolit, která to bude – zda Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 nebo Dětmarovice. Uvedl to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Článek

EK zahájila vyšetřování společnosti ČEZ v červenci 2011 kvůli podezření z omezování rivalů na českém velkoobchodním trhu s elektřinou. Komise ČEZ podezřívala, že shromažďoval kapacity v přenosové síti, aby zabránil vstupu konkurenční společnosti na trh. Pokud by Brusel shledal českou firmou vinou, hrozila by jí pokuta v řádu desítek miliard korun, případně prodej části majetku.

Podezření z omezování konkurence Brusel pojal již v roce 2009, kdy inspektoři komise provedli v sídle ČEZ razii. Ta se přitom týkala i společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH).

"Touto dohodou definitivně končí šetření EK, které začalo prohlídkou kanceláří společnosti ČEZ v roce 2009 a pokračovalo zproštěním od většiny podezření v roce 2011," sdělil mluvčí.

Podmínky narovnání podle něj uspokojují obě strany. Prodej některých elektráren je v souladu se strategií ČEZ provozovat v budoucnosti pouze modernizované uhelné elektrárny a současně jde z pohledu EK o žádoucí zvýšení konkurence na trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám