Hlavní obsah

ČEZ se předběžně dohodl s Australany na investici do těžby lithia na Cínovci

Australská těžařská společnost European Metals Holdings (EMH) Limited se podmínečně dohodla s českou energetickou firmou ČEZ na strategickém partnerství a výrazné investici do projektu těžby lithia na Cínovci. Oznámila to ve středu EMH.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obec Cínovec

Článek

V případě dokončení dohody získá ČEZ za 34,06 milionu eur (870,4 milionu korun) podíl 51 procent ve firmě Geomet, české dceřiné společnosti EMH.

„Jde o rámcovou dohodu o exkluzivitě, kdy Skupina ČEZ bude mít možnost, ale ne povinnost, získání 51 procent ve firmě Geomet, která získala přednostní práva k průzkumné těžbě,” potvrdil Novinkám mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dodal, že vše je však podmíněno výsledky tzv. due dilligence (analýzy investičního záměru), které ještě probíhá.

„Jsme velmi potěšeni, že jsme uzavřeli další fázi jednání s ČEZ o budoucím vývoji projektu Cínovec,” uvedl v prohlášení výkonný ředitel EMH Keith Coughlan. „Díky kombinaci technické prozíravosti, historických těžařských zkušeností, silné rozvahy a zapojení do rychle rostoucího evropského bateriového průmyslu je ČEZ ideálním partnerem pro firmu,” dodal.

Kanadská firma chce na Pardubicku těžit mangan

Ekonomika

ČEZ připomněl, že v současnosti se velká část lithia využívá pro baterie do elektromobilů. Vzhledem k očekávanému růstu počtu elektromobilů a baterií by poptávka po lithiu měla do roku 2025 vzrůst trojnásobně. Rozvoj elektromobility je důležitý pro energetické společnosti, a má proto místo i ve strategii ČEZ, uvedla firma.

Největší ložisko v Evropě

Dohodu o investici musí ještě také schválit akcionáři. ČEZ, ve kterém vlastní 70 procent stát, avizoval, že má zájem o těžbu lithia, už letos v červenci. Tehdy uvedl, že EMH půjčí dva miliony eur (51 milionů Kč) a do konce roku se rozhodne, zda bude chtít peníze zpět, nebo do společnosti majetkově vstoupí.

ČEZ vydělal o polovinu víc

Ekonomika

Lithium je považováno za kov budoucnosti, v Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia – naprostá většina na Cínovci a malé množství ve Slavkovském lese. Ložisko u Cínovce je největší v Evropě. Na jeho těžbu se ale chystají i konkurenční firmy na německé straně Krušných hor, kam ložisko částečně zasahuje.

Lithium bylo jedním z hlavních témat sněmovních voleb v roce 2017 a vyvolalo spory v tehdejší vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. V minulosti vláda uvažovala o tom, že by stát vstoupil do EMH prostřednictvím státního podniku Diamo.

V EMH má menšinový podíl skupina Krupa Global Investments (KGI) slovenského podnikatele Pavola Krúpy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám