Hlavní obsah

ČEZ schválil dohodu s Evropskou komisí, zvažuje prodej Chvaletic

Praha

Energetická společnost ČEZ schválila dohodu o narovnání s Evropskou komisí (EK), podle níž by měla prodat některou ze svých uhelných elektráren. Upravená dohoda už nenavrhuje k prodeji černouhelnou elektrárnu Dětmarovice. ČEZ se nyní kloní k prodeji elektrárny Chvaletice. Dohoda vstoupí v platnost, až ji schválí i Evropská komise.

Foto: ČEZ

Elektrárna Chvaletice

Článek

Dohoda o narovnání by měla ukončit šetření, které EK vede vůči ČEZ od roku 2009. Komise prověřovala, zda ČEZ nezneužívá své postavení na trhu výroby elektřiny. ČEZ loni v červnu navrhl, že se pro ukončení šetření zaváže prodat některou z elektráren Počerady, Chvaletice, Dětmarovice nebo Tisová spolu s Mělníkem 3.

O elektrárny Počerady a Chvaletice vyjádřily zájem Energetický a průmyslový holding (EPH) a společnost Czech Coal, která ale nakonec loni na podzim neprodloužila platnost své nabídky. Na koupi Dětmarovic podaly nabídku společnost BXR, havířovská firma Gascontrol a EPH.

ČEZ ale nevylučuje, že by nakonec prodal i Dětmarovice. Podle ČEZ podmínky narovnání s Evropskou komisí uspokojují obě strany. Prodej elektráren je podle společnosti v souladu s její strategií provozovat v budoucnu pouze plně modernizovaná zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám