Hlavní obsah

ČEZ požádal o povolení umístění dvou nových bloků v Dukovanech

Novinky, tov

Společnost ČEZ ve středu předala na Státní úřad pro jadernou bezpečnost žádost o povolení umístění stavby nového jaderného zdroje v lokalitě Dukovany. Má jít o dva bloky s reaktory o elektrickém výkonu do 1200 megawattů (MW), informoval ve středu mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

V současné době v Dukovanech fungují čtyři jaderné bloky, každý s výkonem 510 MW. Pro srovnání Temelín má dva bloky s výkonem 1055 MW.

Energetická firma nyní ukončila pětileté přípravné práce a je připravena na licenční proces podle atomového zákona. ČEZ v souvislosti s tímto krokem také zveřejnil i rozsáhlou dokumentaci, která je přílohou samotné žádosti.

Havlíček: Vody pro provoz Dukovan je dost. I tak s ní ale budou šetřit

Ekonomika

„Stejně jako u posuzování vlivů na životní prostředí je i v procesu licencování naším cílem maximální otevřenost a transparentnost. Proto zveřejňujeme i například celou zadávací bezpečnostní zprávu a veřejnost tak získá volný přístup ke klíčovému dokumentu,“ uvádí předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Dokumentace k povolení má přibližně 1600 stran a podílelo se na ní přes 30 odborníků z ČEZ a dalších institucí, jako je například Výzkumný ústav vodohospodářský, Masarykova univerzita nebo ÚJV Řež.

Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. První blok vyrábí od roku 1985. Původní projekty počítaly s třicetiletou životností dukovanských bloků, ČEZ je plánuje udržet v chodu celkově 60 let.

Materiály popisují a vyhodnocují zejména charakteristiky lokality. Zabývají se přírodními podmínkami včetně zajištění vody, lidskou činností v okolí elektrárny, stejně jako popisují a hodnotí koncepci projektu, otázky kvality a zabývají se i předběžným vlivem provozu na obyvatelstvo a životní prostředí a budoucím způsobem vyřazení elektrárny z provozu.

Nový jaderný blok v Dukovanech by měl stát až 160 miliard

Domácí

Přímo v lokalitě budoucí stavby provedli experti přes 170 geologických vrtů pro určení stavu podloží o celkové délce větší než čtyři kilometry. Kvůli sledování podzemní vody zároveň vyvrtali 30 hlubokých vrtů o hloubce až 150 metrů.

ČEZ již dříve uvedl, že nový blok Dukovan by mohl stát 140 až 160 miliard korun. O účast v soutěži o zakázku projevily předběžně zájem firmy z Ruska, Číny, Jižní Koreje, Japonska, Francie a USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám