Hlavní obsah

ČEZ koupil první větrné farmy ve Francii. Elektrárny se teprve staví

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická firma ČEZ koupila devět větrných farem ve Francii od developerské společnosti ABO Wind. Vstoupila tak na francouzský trh obnovitelných zdrojů, kde chce v budoucnu dál investovat. Farmy rozmístěné v šesti regionech Francie se teprve staví, během pěti let mají mít instalovaný výkon až 100 MW. V úterý o tom informoval mluvčí ČEZ Martin Schreier.

Foto: ČEZ

Větrné parky ČEZ ve Francii ještě nestojí. Na ilustračním snímku je větrná farma ČEZ v Rumunsku.

Článek

Výši transakce ČEZ neuvedl. Elektrárny mají provozní podporu ve formě garantované výkupní ceny na 15 let.

„Jedná se o vstupní projekt na francouzský trh obnovitelných zdrojů a věříme, že další budou následovat,“ řekl Tomáš Pleskač, který v ČEZ řídí divizi nová energetika a distribuce.

„Podobnými akvizicemi v zemích se stabilním regulatorním prostředím pokračujeme v naplňování naší strategie s cílem navýšit provozní zisk před odpisy z obnovitelných zdrojů o tři miliardy korun v roce 2020. I nadále nás zajímají již vystavěné parky na pevnině, ale i ty na moři a projekty ve fázi developmentu, ČEZ posoudil již desítky projektů o instalovaném výkonu přesahujícím 2,5 GW,” dodal.

Nejnovější akvizice cílí na šestici francouzských lokalit a zahrnuje devět větrných parků získaných od společnosti ABO Wind, renomovaného německého developera obnovitelných zdrojů.

Skupina ČEZ byla dosud ve větrné energetice aktivní vedle Česka v Rumunsku, Německu a Turecku. Aktuálně ČEZ provozuje v Evropě větrné parky o souhrnném instalovaném výkonu přesahujícím 700 MW, což je třetina instalovaného výkonu Temelína. Větrné elektrárny se ale na rozdíl od jádra potýkají s výrazně většími výkyvy výkonu.

Reklama

Související články

Zisk ČEZ v prvním čtvrtletí klesl

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 13 procent na 8,7 miliardy korun. K poklesu přispěly zejména nižší ceny elektřiny....

Výběr článků

Načítám