Hlavní obsah

Cestující v autobuse mají nárok na odškodnění při zpoždění

Praha

Při zpoždění autobusu mají cestující od března nárok na kompenzaci. Začalo totiž platit Evropské nařízení o právech cestujících v autobusové dopravě. Týká se pravidelných linek, které jsou delší než 250 km a jejichž výstupní či nástupní místo je na území členského státu EU. Uvedla to Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nařízení reguluje práva cestujících v případě zrušení nebo zpoždění spoje a v případě nadměrného příjmu rezervací, a také stanovuje výši odškodnění v případě ztráty či poškození zavazadel a v případě úmrtí nebo zranění cestujících v důsledku nehody.

Pokud dojde ke zrušení nebo zpoždění spoje linkové dopravy o více než dvě hodiny, má cestující možnost vybrat si ze dvou variant. Musí mu být nabídnuta možnost rozhodnout se mezi pokračováním či přesměrováním do cílového místa, nebo získá náhradu jízdného. Pokud dopravce nenabídne cestujícímu možnost rozhodnutí, má cestující právo na náhradu škody ve výši 50 procent ceny jízdného.

Povinné občerstvení i ubytování

V případě, že bude zrušen nebo o více než 90 minut zpožděn odjezd autobusu u dálkových spojů, kde cesta trvá více než tři hodiny, má dopravce povinnost poskytnout bezplatně občerstvení. Ubytování musí zajistit v případech, kdy je nezbytný jeden nebo více noclehů. Celkové náklady na ubytování mohou být omezeny na 80 eur na jednoho cestujícího a noc a na nejvýše dvě noci.

Výše odškodnění za ztrátu či poškození zavazadel může činit až 1200 eur (30 000 korun) za zavazadlo. Výše odškodnění za úmrtí nebo zranění může dosáhnout až 220 000 eur (5,5 miliónu korun) za cestujícího.

Reklama

Výběr článků

Načítám