Hlavní obsah

Cestující o peníze nepřijdou, aerolinky letenky proplácejí

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Lidé, kteří kvůli mraku sopečného popela nemohli s leteckými společnostmi cestovat, se nemusí o své peníze obávat. Velké aerolinky i nízkonákladové společnosti letenky proplácí nebo umožňují změnu termínu odletu. Vyplývá to z prohlášení společností oslovených Novinkami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Cestující čekají na svá letadla, někteří si prodloužený pobyt užívajíVideo: Reuters

 
Článek

Letiště v České republice byla uzavřena od pátku do pondělního poledne. Za tu dobu byly zrušeny stovky letů a ještě během úterý nebyly v provozu všechny linky z a na Ruzyni.

Cestující, kterým byly lety zrušeny, o své peníze nepřijdou. Nízkonákladové společnosti Wizz Air, easyJet či aerolinky British Airways a České aerolinie umožňují zdarma přebukování letenek na jiné datum, popřípadě plnou refundaci. Wizz Air a easyJet umožňují změnu odletu do třiceti dnů od data původního odletu.

„O vrácení prostředků mohou požádat online na wizzair.com, prosíme, aby nekontaktovali naši telefonní linku ani nechodili na letiště. Žádosti vyřídíme do 15 dnů od jejich přijetí. Zákazníci si také mohou cenu letenky ponechat jako kredit pro své nákupy našich služeb v budoucnu,“ sdělily aerolinky Wizz Air Novinkám.

První letadlo přistálo po třech dnech v PrazeVideo: Právo, Právo

Všechny společnosti zároveň doporučují pravidelně sledovat internetové stránky přepravce.

Ztráty pro aerolinky budou obrovské

Ředitel divize plánování letového provozu ŘLP Petr Fajtl již o víkendu řekl, že podle hrubých odhadů činní denní ztráty z uzavřeného vzdušného prostoru nad Českem osm až deset miliónů korun.

Velké letecké společnosti budou mít ztráty mnohem větší. Například British Airways počítají, že denně přicházejí o zhruba 15 až 20 miliónů liber. To je zhruba 435 až 580 miliónů korun. Wizz Air, které patří mezi největší nízkonákladové společnosti v Evropě, počítají předběžně se ztrátou dva milióny eur, tedy asi 30 miliónů korun.

České aerolinie musely od pátku do pondělí zrušit přes sedm stovek letů. Společnost tak podle odhadů tratila denně desítky miliónů korun.

Letiště Ruzyně má zatím na úterý potvrzeno 132 odletů a stejný počet příletů, což jsou zhruba dvě třetiny běžného úterního provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám