Hlavní obsah

Cestovní ruch je stále v kómatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krize cestovního ruchu v důsledku globální pandemie a souvisejících restrikcí pokračovala i na začátku roku. V prvním čtvrtletí se tak celkový počet hostů v českých ubytovacích zařízeních meziročně snížil o 91,1 procenta. Počet přenocování potom klesl o 88,2 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Celkem do ubytovacích zařízení, jako jsou hotely, penziony nebo kempy, přijelo 282 tisíc hostů. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím, kdy přijelo 663 tisíc hostů, jde o pokles zhruba o 57,5 procenta.

Ze zahraničí do Česka přijelo celkem 56 091 hostů, což představuje meziroční propad o 96,3 procenta. Zbylých 225 803 hostů bylo z tuzemska, což je o 86,4 procenta méně než před rokem.

Z krajů zaznamenal největší pokles Liberecký – o 96,6 procenta na 7 296 hostů. V Praze se počet ubytovaných snížil o 92,9 procenta na 82 109. Do Karlovarského kraje potom přijelo o 90,3 procenta hostů méně, a to 16 197.

Cestovní ruch je na pokraji zhroucení, přišel o 11 milionů hostů

Ekonomika

Z cizinců se do Česka podívali především Slováci, kterých se zde ubytovalo 12 068. Následovalo 6579 Němců a 4027 Poláků. Mezi Slováky činil meziroční pokles ubytovaných 88,6 procenta, mezi Němci 98 procent a mezi Poláky 96,4 procenta.

Mezi deseti nejčastějšími zeměmi, odkud do Česka turisté přijeli, nebyla ani jedna mimoevropská. „Omezení poskytování ubytovacích služeb z důvodů pandemie trvá již více než rok,“ připomněl Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Podnikatelé v cestovním ruchu jsou pohřbeni, burcuje předseda unie

Ekonomika

Krize na cestovní ruch udeřila ve druhém čtvrtletí loňského roku, kdy globální pandemie nemoci covid-19 definitivě dorazila do Evropy. Díky letnímu rozvolnění na tom byl cestovní ruch výrazně lépe ve třetím čtvrtletí, i tak byl však počet hostů o pětinu nižší než v roce 2019.

V posledních třech měsících roku se opět vrátily protipandemické restrikce, s výjimkou krátkého rozvolnění ke konci roku. Došlo tak k dalšímu obrovskému meziročnímu propadu o 86 procent. Tento trend potom dále pokračoval na začátku letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám