Hlavní obsah

Cestovky řeší, co s klienty, kteří mají odletět do Asie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evropské cestovní kanceláře ruší zájezdy do zemí postižených katastrofálním zemětřesením. Jen z ČR měly podle odhadů odjet do zemí jihovýchodní Asie tisíce lidí. Většina z nich podle cestovek míří do nezasažených oblastí.

Foto: BHC Most

Česko-saská liga v billiard-hockeyi šprtci

Článek

"Do jihovýchodní Asie vyráží z ČR ročně asi 20 tisíc turistů," řekl ředitel analytické firmy Mag Consulting Jaromír Beránek. Zdaleka nejvíce jich cestuje do Thajska, a to především do tří oblastí, které vlna tsunami nezasáhla. Region je v této době na vrcholu turistické sezóny.

"Zhruba 85 procent pobřeží Thajska žádných škod nedoznalo," řekl Tomáš Cikán, ředitel Eso Travel, největší CK, která se na exotiku specializuje. Pokud lidé na zájezdu trvají, budou moci odcestovat.

Cestovní kancelář Čedok vypraví zájezd do Thajska 5. ledna. Odletí s ní několik desítek lidí. Podle mluvčího firmy Tomáše Brejchy zájezd zatím nikdo nezrušil, lidé se spíš vyptávají, jaká je situace.

Situaci lidí, kteří měli odletět na zasažený ostrov Phuket nebo na Maledivy, cestovní kanceláře stále řeší. Hledají náhradní ubytování v jiných místech, případně lidem nabízejí zájezdy do jiných zemí, například na Kubu nebo do Brazílie. Pokud si lidé přejí z poškozených oblastí odjet, hledají jim cestovky náhradní dopravu. Téměř 90 procent klientů si ale nechalo zajistit náhradní ubytování v nepostižených oblastech a dovolenou chce dokončit.

Léčba bude stát pojišťovny statisíce

V Thajsku, na Srí Lance, Indonésii na Maledivách zahynuly stovky turistů. Pojišťovny, u nichž uzavřely cestovní pojištění, za jejich dopravu zpět do míst zaplatí v přepočtu desítky miliónů korun. I u těžce zraněných lidí platí, že pojišťovna platí nejen léčbu v zemi, ale také dopravu zpět. Ovšem pouze v případě, že klient měl cestovní pojištění.

Velvyslanec ČR v Thajsku Jiří Sitler uvedl, že v Thajsku bylo vážně zraněno pět Čechů, kteří leží v tamních nemocnicích. I jejich léčení a doprava může pojišťovny vyjít na milióny korun.

Ještě větší problém budou mít ale světové pojišťovny, u nichž měli poškozené hotely pojištěny svůj majetek. Peníze budou žádat na tzv. zajišťovnách, tedy pojišťovnách pojišťoven, kterými jsou například Muchich Re nebo Swiss Re. Jejich akcie v pondělí reagovaly poklesem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám