Hlavní obsah

Českých strojařů se sankce proti Rusku zatím nedotkly

Českých strojírenských firem se zatím vzájemné sankce s Ruskem nedotkly, protože plní stávající smlouvy. Bojí se však toho, co bude příští rok, řekl v pondělí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Foto: Václav Šálek, ČTK

V areálu brněnského výstaviště začal 29. září 56. mezinárodní strojírenský veletrh. Na snímku vpravo je vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Článek

Pozitivní je podle ministra průmyslu to, že pokračuje velmi dobrá spolupráce s většinou ruských regionů a autonomními republikami, které o ni mají zájem.

„Sankce nejtvrději dopadly na část potravinářského průmyslu, na strojírenství zatím nikoliv," řekl Mládek.

„Minulý týden byl v Česku na návštěvě prezident Tatarstánu, zájem o spolupráci mají a ukazuje se, že prostor v ruských regionech je pro nás velký," dodal ministr. Tatarstán navíc vložil zisky z ropného průmyslu do rozvoje strojírenství, což je pro Česko příznivé.

Problémy s placením zatím nejsou, ale hrozí

Jednání s představiteli ruských republik jsou podle něj stejná jako dříve, ani vzájemné sankce je nezkomplikovaly. „Samozřejmě se diskuse stáčejí i na politické téma. Regiony sankce netěší, ale předpokládají, že jsou jen dočasné," uvedl Mládek.

Zatím se nesetkal s konkrétním příkladem, kdy by Rusové kvůli sankcím měli problém s platební morálkou, ale připustil, že do budoucna to problém může být. „Mají vládní fondy a může se stát, že vláda bude mít méně peněz na dotace. Tím pádem může být menší poptávka po českých strojích," řekl Mládek.

Šéf ruského obchodního zastoupení v Praze Sergej Stupar v pondělí v Brně ruským novinářům řekl, že navzdory západním sankcím se rusko-česká obchodní spolupráce dál rozvíjí. Česká strana má podle něj velkým zájem na nových kontaktech s ruskými podniky.

„Sankce naše vztahy zatím nepoškodily. Za sedm měsíců letošního roku objem vzájemného obchodu naopak vzrostl o 13 procent ve srovnání s loňskem. Rok 2013 byl přitom rekordní, hodnota obchodu dosáhla částky 11,3 miliardy dolarů," řekl Stupar agentuře ITAR-TASS.

Rusko má podle něj i zájem na výstavbě dalších bloků jaderné elektrárny Temelín, pokud se česká strana rozhodne vypsat novou soutěž. Ruské návrhy na dostavbu Temelína čeští partneři považují za výhodné, protože 70 procent zakázek by připadlo na české firmy, řekl Stupar.

České firmy letos vyvezly stroje za sedm miliard

Vývoz obráběcích a tvářecích strojů z České republiky letos v prvním pololetí meziročně vzrostl o čtyři procenta. Firmy exportovaly stroje za 7,1 miliardy korun, uvedli na veletrhu v Brně zástupci Svazu strojírenské technologie.

Podle ředitele svazu Oldřicha Paclíka je důvodem mírného nárůstu vývozu převážně exportní orientace českých firem. Hlavním exportním teritoriem jsou země Evropské unie, kde je růst ekonomiky zatím mírný a poptávka se pomalu zvedá. Asi třetina českého strojírenského exportu směřuje do Německa. Následuje Rusko s 21 procenty a Čína se Slovenskem, které tvoří shodně šest procent českého odbytu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám