Hlavní obsah

Český vývoz výrazně zpomaluje, ukázala analýza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český export začíná zpomalovat. V pondělí o tom informovala Asociace malých a středních podnikatelů (AMSP ČR). Letos ještě celkový vývoz vzroste, ale tempo růstu v posledních dvou letech kleslo o tři čtvrtiny. Klesá vývoz do Polska a Číny. Nejvíce se vyváží do Německa a Francie. Analýza AMSP ČR porovnává data za poslední čtyři roky.

Foto: Jan Kočvara

Tempo růstu exportu v letech 2014-2016

Článek

Pokud jde o odvětví exportu, posiluje automobilový průmysl, který dosahuje za poslední kalendářní rok růst 55,5 procenta, naopak klesá vývoz polotovarů a materiálů.

Zatímco ještě na konci roku 2015 bylo tempu růstu exportu v meziročním srovnání 7,5 procenta, po prvních čtyřech měsících roku 2016 to bylo 5,1 procenta a po osmi měsících roku jen 3,9 procenta.

S exportním výsledkem do Německa se potvrzuje rčení kolující v českých průmyslových kruzích, že jsme v podstatě další spolkovou zemí.
Pavla Břečková, místopředsedkyně AMSP ČR

„Pokud bychom měřili tempo meziročního růstu za prvních osm měsíců, potom za poslední dva roky poklesl růst našich vývozů dokonce z 15,4 procenta na 3,9 procenta,“ uvedla AMSP ČR v tiskové zprávě.

Česko jako další spolková země Německa

Vývoz do Německa rostl za osm měsíců nadprůměrně o 5,5 procenta. Dobře na tom jsou i exportéři do Francie. Vývoz do této země rostl o 6 procent.

Mezi pěti hlavními zeměmi českého vývozu figuruje i Velká Británie, růst export do této země je však jen průměrný, 3,7 procenta.

„S exportním výsledkem do Německa se potvrzuje rčení kolující v českých průmyslových kruzích, že jsme v podstatě další spolkovou zemí,“ připomněla místopředsedkyně AMSP ČR Pavla Břečková.

„Výrazně roste naše závislost na Německu a na automobilovém průmyslu. Jejich zakolísání by znamenalo výrazně větší propad vývozu i celé ekonomiky, než jsme doposud předpokládali,“ uvedl předseda asociace Karel Havlíček.

Vývoz do Číny, Ruska a Polska klesá

Pod očekáváním zůstalo Polsko, kam vývoz meziročně klesá o 0,9 procenta. Tempo exportů do Číny klesá rovněž, a to o výrazných 5,5 procenta.

Velmi špatná byla v posledních několika letech i exportní bilance s Ruskem. Po třicetiprocentním pádu za minulý rok, klesá vývoz do východoevropské země i letos o dalších téměř 10 procent. Zatímco ještě v roce 2013 byl export do Ruska ze 116 miliard korun, letos se odhaduje již jen na 70 miliard korun.

AMSP ČR sdružuje malé a střední podniky a živnostníky a jejich organizace, celkem asi 260 tisíc subjektů. Funguje od roku 2001.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám