Hlavní obsah

Český Telecom zrušil dozorčí radě stamiliónové odměny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dozorčí rada Českého Telecomu přišla o stamiliónové odměny, které jí přiřkla valná hromada na konci června 2004. O zrušení odměn rozhodla ve čtvrtek mimořádná valná hromada, kterou vyprovokoval Fond Národního majetku (FNM) jako většinový vlastník firmy. Odměny prý mohly ovlivnit pohled rady na fungování firmy.

Článek

"Valná hromada schválila změnu pravidel pro odměňování členů dozorčí rady, a to tak, že zrušila zvláštní motivační odměnu pro členy tohoto správního orgánu společnosti. Ostatní složky odměn členů dozorčí rady zůstávají nadále v platnosti," sdělil mluvčí společnosti Vladan Crha.

Management Telecomu si odměny poprvé schválil v červnu, tehdy proti nim nikdo výrazněji neprotestoval. Odměny se odvíjí od zhodnocování akcií na burze, přesáhly tak 200 miliónů korun.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky je v pořádku, že odměny dostanou členové představenstva, problém měl právě s odměnami pro dozorčí radu. Ta má vedení firmy kontrolovat a díky odměnám by mohla některé kroky "přehlédnout". Sobotka je dříve vyzval, aby se odměn vzdali, ti na výzvu nijak nereagovali.

Další stamilióny

"Rozhodli jsme se k tomuto kroku přistoupit na základě toho, že téma odměňování dozorčí rady vyvolávalo negativní dohady a mohl tak být narušen proces privatizace. Nadále zastáváme stanovisko, že se jedná o standardní a efektivní motivační nástroj," komentoval to předseda výkonného výboru FNM Jan Juchelka.

Kromě těch červnových si vedení Telecomu odměny schválilo i na konci roku 2004. To už některé politiky vyprovokovalo, aby se proti nim ozvali. Jiní zase tvrdili, že podobná motivace je ve světě běžná.

Poslední termín na nabídku

Odměny měly motivovat k tomu, aby vedení Telecomu v posledním půlroce zvyšovalo cenu firmy. Vláda chce Telecom v tomto roce prodat, zájemci o výběrové řízení mají ve čtvrtek poslední možnost podat nabídku. Vítěze soutěže o 51 procentní podíl by vláda měla vybrat v březnu.

Kdykoliv ale může řízení zrušit a rozhodnout, že firmu prodá na burze, jak původně někteří ministři chtěli. Cena firmy nyní přesahuje 60 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám