Hlavní obsah

Český průmysl zasáhl propad výroby a zakázek

• Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku v říjnu meziročně klesla o tři procenta po zářijovém růstu o 4,6 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 4,8 procenta, informoval v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

K poklesu průmyslu přispěla zejména výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, hutní zpracování kovů nebo výroba strojů a zařízení. Pokles výroby i nových objednávek o zhruba tři procenta zasáhl i automobilový průmysl. Naopak se v říjnu meziročně lépe dařilo výrobcům elektrických zařízení.

Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,4 procenta.

„Průmysl dál zpomaluje. Navíc narazil na vysokou srovnávací základnu z loňského roku,” uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Průmysl po srpnovém poklesu v září stoupl o pět procent

Ekonomika

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka říjnová čísla z průmyslu nevyznívají úplně optimisticky, a to ani ne tak kvůli mírnému snížení produkce jako kvůli poklesu nových zahraničních zakázek.

„Právě vývoj nových průmyslových zakázek v kombinaci se stále slabými čísly z Německa naznačují, že se průmyslová produkce v závěru letošního roku sníží,” řekl Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám