Hlavní obsah

Český průmysl drží smutný rekord, propadl se nejvíce v historii

Novinky, Tomáš Holý
Praha
Aktualizováno

Průmyslová produkce v tuzemsku během ledna v porovnání se stejným obdobím minulého roku poklesla o 23,3 procenta. Je to nejhorší výsledek českého průmyslu v historii. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad.

Foto: Cesar Ferrari, Reuters

Článek

„Po určitém zklidnění v prosinci (po revizi pokles meziročně o 12,8 %) tak v lednu, kdy došlo mj. k dosud nejdelší odstávce v českých automobilkách, průmysl opět klesal prudkým tempem, podobně jako v listopadu,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Podle statistiků k meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, vč. subdodavatelských prací či výroba kovodělných výrobků.

Již v předešlých měsících tuzemský průmysl doslova padal dvouciferným tempem. Obdobně je na tom průmysl v celé eurozóně. Ten totiž za leden meziročně zažil rekordní pokles, a to 17,3 procenta. Výsledek byl nejhorší od roku 1990.

„Velký pokles nás zřejmě čeká v dalších měsících, vezmeme-li v úvahu, že v Německu poklesly objednávky v průmyslu v lednu meziročně o překvapivých a stěží uvěřitelných 37,9 %. Proti této hrozbě však již brzy začne v průmyslové statistice 'pracovat' efekt německého šrotovného a zvýšená výroba a export malých aut v ČR,“ dodal Mertlík.

Pohoršilo si i stavebnictví

Stavební produkce v ČR v lednu meziročně poklesla o 11,1 procenta. Podle úřadu je za nepříznivým výsledkem mimo jiné počasí, které nedovolovalo stavařům pracovat tolik jako loni.

„Podobně jako v předchozích měsících pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství (-6,4 %) a růst produkce inženýrského stavitelství (+14,2 %),“ dodali statistici.

„Stavebnictví má šanci udržet si slušný výsledek i v současné recesi drtící průmysl. Hlavní zásluhu mají inženýrské stavby financované veřejným sektorem. Veřejný sektor spolu s financemi z EU nyní nabízí největší část zakázek pro stavební firmy a umožňuje jim tak překlenout dobu negativního vývoje komerční výstavby,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám