Hlavní obsah

Český Mobil zažaloval své konkurenty Eurotel a T-Mobile

PRAHA

Provozovatel sítě Oskar, společnost Český Mobil, podala u pražského městského soudu žalobu na své konkurenty, společnosti Eurotel a T-Mobile. Tvrdí, že jej oba větší operátoři v letech 2000 a 2001 na trhu znevýhodňovali.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Novinkám to potvrdil mluvčí Českého Mobilu Petr Šindler. Po Eurotelu požaduje firma jednu miliardu korun, po T-Mobilu 600 miliónů.

Žaloba se týká problému, který se řešil už dříve. Eurotel a T-Mobile (tehdy ještě Paegas) v letech 2000-2001 účtovaly Oskaru vyšší sazby. V závislosti na tarifu zaplatili zákazníci o několik korun více, když telefonovali do sítě Oskar, než když telefonovali mezi sítěmi Eurotel a T-Mobile. 

Operátoři mají zatím o pokutě jen neoficiální informace. "O žalobě žádné oficiální informace nemáme, nejsme proto schopni se k jejímu obsahu kvalifikovaně vyjádřit," řekl Novinkám mluvčí T-Mobilu Jiří Hájek.

Jednu pokutu už operátoři platili

Obě firmy dostaly v roce 2002 za toto znevýhodňovaní pokutu od antimonopolního úřadu. Zaplatit tehdy musely 63 miliónů korun. Většina částky, 48 miliónů, tehdy připadla na Eurotel.

Operátoři proti pokutě podali žalobu a soud jim přiznal tzv. odkladný účinek. "Čekáme na výsledek  řízení, které je vedeno u Nejvyššího správního soudu," řekl Hájek.

Reklama

Výběr článků

Načítám