Hlavní obsah

Česko zbrojí na arbitráž kvůli Škodaexportu, za právníky zaplatí milióny

Právo, har

Česká republika hledá právníky, kteří ji budou zastupovat v mezinárodní arbitráži související s problematickou privatizací Škodaexportu. A právní zastoupení ve sporu s britskou společností WNC Factoring Limited (WNC), v němž by mohlo jít o stamiliónové odškodné, zřejmě nevyjde úplně levně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předpokládaná hodnota zakázky, kterou se má ve středu zabývat kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD), by se podle důvěryhodného zdroje Práva mohla přiblížit až k hranici čtyřiceti miliónů korun.

Úřady k tomu, podobně jako k samotné arbitráži, mlčí. Úřad vlády odkázal Právo s dotazy týkajícími se zmíněné zakázky na ministerstvo financí. Resort vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), který informaci o tendru vládě předložil, na dotazy Práva do úterního večera nereagoval.

Britové viní Česko ze zmařené investice

O zmíněné arbitráži již Právo informovalo. Žalobu na Česko podala společnost WNC, která v roce 2008 prostřednictvím dalších firem koupila od státu stoprocentní balík akcií Škodaexportu (později ČKD Export, nyní PA Export) za 210 miliónů korun. Rok po privatizaci skončila společnost PA Export v úpadku a následně i v konkurzu.

WNC podle informací Práva obviňuje Česko z toho, že zatajením důležitých informací o údajně nepříznivé finanční situaci Škodaexportu v době privatizace a dalšími kroky zmařilo její investici.

Ministerstvo financí v minulosti jakékoli pochybení odmítlo. Přesná výše odškodného, které bude WNC po Česku požadovat, zatím není jasná.  Podle informací Práva by se ale mohla pohybovat v řádech desítek miliónů amerických dolarů, tedy nejméně stovek miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám