Hlavní obsah

Česko vyhrálo čtyři arbitráže kvůli investicím do fotovoltaiky

Aktualizováno

Česká republika uspěla ve čtyřech mezinárodních arbitrážích celkem o zhruba půl miliardy korun, které souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. Ve čtvrtek to uvedlo ministerstvo financí.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Česko uspělo ve sporu s firmami Photovoltaik Knopf Betriebs-Gmbh, WA Investments-Europa Nova Limited, Voltaic Network Gmbh a I.C.W. Europe Investments Limited.

Společnosti se domáhaly odškodnění, protože podle nich byly poškozeny změnou podmínek státní podpory obnovitelných zdrojů energie, kterou Česká republika přijala jako opatření v souvislosti s ekonomickou krizí v letech 2007 a 2008.

Mezinárodní arbitrážní tribunál vedle zamítnutí nároku na půl miliardy korun také firmám nařídil zaplatit České republice náhradu za právní zastoupení zhruba pět milionů korun, uvedlo MF.

Soud podle MF uvedl, že i přes omezení nepřiměřených zisků solárních investorů jim nadále byla zaručena přiměřená návratnost jejich investic.

Stát vyhrál 20 arbitráží z 26

Stát aktuálně čelí devíti mezinárodním arbitrážím. Ze solárních arbitráží však zbývá už jen jediná s Natland Investment Group, Natland Group Limited, G.I.H.G. Limited a Radiance Energy Holding.

Celkem tři arbitráže souvisí s podnikatelem v cestovním ruchu Václavem Fischerem, vyplývá z údajů ministerstva financí.

Dosud, bez ve čtvrtek oznámených arbitráží, bylo podle údajů MF proti České republice ukončeno 26 sporů. Celkem 20 z nich skončilo pro stát úspěšně, tři spory byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže ČR prohrála.

Nejnákladnější arbitráží byl pro Česko spor se společností CME ohledně znehodnocení investice do televize Nova. Stát v roce 2003 musel firmě zaplatit 10,6 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám