Hlavní obsah

Česko v žebříčku konkurenceschopnosti poskočilo o devět míst

Česká republika si v žebříčku konkurenceschopnosti zemí, který každoročně sestavuje Světové ekonomické fórum (WEF), letos polepšila o devět míst na 37. příčku. Slovensko skončilo na 75. místě, zlepšilo se o tři příčky. Letošní pořadí 144 porovnávaných států opět vede Švýcarsko. WEF to oznámilo na svém webu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výrobní linka Škoda Auto v Kvasinách. Ilustrační foto.

Článek

WEF porovnává země podle 12 faktorů, které zahrnují infrastrukturu, vzdělání, efektivitu pracovního trhu, technologickou připravenost nebo inovace. Autoři vycházejí z dat OSN a dalších mezinárodních organizací a z vlastního průzkumu mezi 15 tisíci zástupci firem ve sledovaných zemích. Země na prvních příčkách žebříčku dosáhly všechny velmi dobrých výsledků v oblasti investic na podporu inovací a v rozvoji talentů.

"Tyto chytré a cílené investice byly možné díky koordinovanému přístupu na základě úzké spolupráce veřejného a soukromého sektoru," stojí v prohlášení WEF.

V první desítce je polovina z Evropy

Švýcarsko skončilo na první příčce pošesté za sebou. V první desítce se umístilo ještě pět evropských zemí, zbytek s výjimkou Spojených států obsadili Asiaté. Čína, která má druhou největší ekonomiku na světě, skončila v první třicítce. Polepšila si o jednu příčku na 28. místo. Jiné rozvíjející se tržní ekonomiky, jako je Brazílie, Indie nebo Turecko, v hodnocení klesly.

Žebříček konkurenceschopnosti zemí:
Letošní pořadíLoňské pořadí
1. Švýcarsko1.
2. Singapur2.
3. USA5.
4. Finsko3.
5. Německo4.
6. Japonsko9.
7. Hongkong7.
8. Nizozemsko8.
9. Británie10.
10. Švédsko6.
...
28. Čína29.
...
36. Portugalsko51.
37. Česká republika46.
38. Ázerbájdžán39.
...
75. Slovensko78.
Zdroj: WEF

Reklama

Související články

Svět příliš rychle stárne, ekonomika zpomalí

Do roku 2020 bude „přestárlých” 13 zemí světa. Více než 20 procent jejich populace budou tvořit lidé starší 65 let. V důsledku stárnutí zpomalí růst světové...

Výběr článků

Načítám