Hlavní obsah

Česko tajně slíbilo Nomuře 20 miliard

– PRAHA
Novinky, Martina Martinovičová

Ačkoliv poslední jednání v Londýně 2. září ve sporu mezi Českou republikou a japonskou bankou Nomura o 40 miliard korun nepřineslo oficiálně žádný výsledek, podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Práva se obě strany shodly na mimosoudním vyrovnání ve výši 20 miliard korun ve prospěch Nomury. Ministerstvo financí ovšem informaci v sobotu popřelo.

Článek

"Informace v tisku není pravdivá. Neslíbili jsme v jednání protistraně ani korunu. Žádný takový slib nepadl," řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva Jaroslav Dědič.

Zprávu odmítl i premiér Vladimír Špidla. "Ministr (Bohuslav) Sobotka mě okamžitě informoval, že tato zpráva není pravdivá. Žádných 20 miliard, ani jednu korunu nikdo Nomuře neslíbil. Nevím, kde se tato informace vzala," sdělil ČTK Špidla.

Nomura žaluje ČR kvůli IPB

Dvacet miliard je tedy částka, kterou by měla podle Práva zaplatit česká strana japonské za to, že bude ukončen spor, ve kterém Nomura žaluje český stát za zmařenou investici v Investiční a Poštovní bance (IPB), na kterou byla nejprve uvalena nucená správa a v zápětí byla v roce 2000 prodána ČSOB.

Těchto 20 miliard, pokud dohodu o mimosoudním vyrovnání s Nomurou schválí i vláda, bude nutné zaplatit ze státního rozpočtu, podobně jako nedávných deset miliard korun v kauze CME. Stát s takovým výdajem v návrhu rozpočtu na příští rok ale nepočítá.

Další jednání v Praze

Na jednání v Londýně Českou republiku zastupoval náměstek ministra financí Ladislav Zelinka, který se z něj vrátil údajně velmi rozčilen. Nomura totiž zřejmě dala jasně najevo, že je to ona, která si bude klást podmínky.

Zelinka se snažil dohodnout na smíru a vyhnout se dalšímu arbitrážnímu řízení, ve kterém by Česká republika mohla přijít o celých 40 miliard korun. Proto zřejmě souhlasil s citovaným mimosoudním vyrovnáním.

"Jednání o možných dohodách se finalizují, podrobnosti zatím nemůžeme uvést," řekl Právu mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič. Potvrdil pouze, že další jednání obou stran bude koncem září v Praze.

Spor o České pivo

Podle zdrojů blízkých české straně by celou záležitost mohlo výrazně urychlit a zjednodušit ukončení jiného arbitrážního řízení, a to o České pivo. Spor je veden o opční smlouvu na prodej společnosti České pivo. A to mezi dvěma fondy Torkmain a Levitan patřícími do tzv. kajmanských struktur (jde o fondy, které po koupi IPB získala ČSOB) a fondem Pembridge ze skupiny Nomury.

Nomura měla podle smlouvy zaplatit za České pivo buď penězi, nebo akciemi IPB. Arbitráž potvrdila, že Nomura může zaplatit akciemi IPB, nyní IP banky. Pokud by se tak stalo, IP banku by ovládla ČSOB, což by se japonské straně zřejmě nelíbilo, protože prostřednictvím IP banky vede naopak arbitrážní spory s českým státem.

Tato arbitráž by měla být ukončena zřejmě koncem října a měla by vlastně Nomuře nařídit okamžitě převést akcie bývalé IPB na kajmanské fondy.

Co by to pro český stát znamenalo? Akcie IPB (nyní IP banka) by tím patřily ČSOB, a ta by pravděpodobně ukončila většinu sporů, které nyní IP banka proti ní i přímo proti českému státu vede. Tím by Nomura ztratila řadu možností, jak držet český stát v šachu.

Anketa

Měl by český stát vyplatit Nomuře 20 miliard jako mimosoudní vyrovnání?
Ano, protože hrozí, že bychom přišli až o 40 miliard
21,3 %
Ne, měli bychom vyčkat na výsledek arbitráže
78,7 %
Celkem hlasovalo 211 čtenářů.

Reklama

Související články

Zástupce Nomury převzal obvinění

Policisté předali zástupci japonské investiční banky Nomura Eduardu Onderkovi obvinění z napomáhání trestnému činu porušování závazných pravidel hospodářského...

Tošovský odmítá svědčit ve sporu s Nomurou

Bývalý guvernér České národní banky a dočasný premiér z přelomu let 1997 a 1998 Josef Tošovský odmítá svědčit v arbitrážním sporu s Nomurou, požadující...

Výběr článků

Načítám