Hlavní obsah

Česko pohltili japonští investoři, přišlo jich už 146

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Rozmach investic v České republice v posledních letech mají ve velké míře na svědomí japonské firmy. Do země jich přišlo už 146, investovaly tu přes 2,5 miliardy dolarů a zaměstnávají asi 30 tisíc lidí. Větším investorem než Japonsko je v Česku už jen Německo.

Foto: archiv nemocnice

Vedení přerovské nemocnice se podařilo pro onkologii získat další erudované odborníky v čele s primářkou Renatou Neumanovou (druhá zprava).

Článek

Japonsko si ČR vyhlédlo především v posledních pěti letech, do roku 1999 nebylo v ČR ani pětina ze stávajících investičních projektů.

Největší japonskou investicí v ČR je společný projekt automobilek Toyota, Peugeot, Citroën. Výstavba závodu na Kolínsku, z nějž budou od letošního roku vyjíždět modely Citroën C1, Peugeot 107 a Toyota, stála 1,5 miliard eur. Jde o největší investici ve střední Evropě. V závodě budou pracovat asi 3000 lidí.

Stavba automobilky na sebe nabalila další japonské firmy, které vyrábějí nejrůznější součástky do automobilů. Do ČR tak přichází firmy Futaba, Kayaba Industry, Aoyama nebo Tokai Rika.

"Japonská opatrnost i styl plánování a rozhodování jsou pověstné a od ostatních kultur se velmi liší. Rozhodování japonských společností o tom, ve které zemi postaví svou novou továrnu, tedy zpravidla trvá daleko déle, než je tomu u evropských nebo amerických firem. Pokud se už ale japonská firma jednou rozhodne, je to strategický krok, který je díky japonské mentalitě považován za konečný a téměř nezměnitelný," vysvětlil Josef Lébl z agentury Czechinvest.

Doplnil, že ČR získává většinu japonských investic, které míří do střední Evropy, tamní firmy jsou v ČR úspěšné, vydělávají milióny dolarů a vzájemné reference jsou pro ČR příznivé.

Japoncům vadí vysoká nemocnost

Do ČR začaly ve druhé polovině 90. let přicházet nejprve firmy, které vyráběly elektroniku, například televizní obrazovky nebo mobilní telefony. Poté, co se ČR stala významným výrobcem automobilů, přicházejí hlavně firmy, které vyrábějí součástky do automobilů.

Jednou z prvních investic byl závod na výrobu televizních obrazovek Matsushita Electric v Plzni. Původní závod se rychle rozrostl a firma už vyrábí v Pardubicích autorádia a v Plané elektromagnetická relé. Firma v ČR investovala přes 2,7 miliardy korun.

Japonští podnikatelé jsou v ČR spokojeni hlavně s vysokou technickou úrovní zaměstnanců. Vadí jim ale, že jsou nemocní častěji, než japonští zaměstnavatelé považují za žádoucí.

Které japonské firmy například ČR investují
firmaměstoinvestice (v mil. Kč)počet pracovních místco vyrábí
TPCAKolín45003000automobily
OhmoriBrno440150klimatizace
DaikinPlzeň2000500klimatizace
DaikinBrno1200500klimatizace
KoitoŽatec2600-světlomety
AoyamaLovosice88390spojovací materiál
Tokai RikaLovosice2158400radící páky, elektronické ovládání
Toyo RadiatorUnhošť500100klimatizace
TrisLovosice130100uhlíkové kartáče
Nachi FujitokoshiLouny30030ložiska

Anketa

Pracovali byste raději u zahraničního či domácího zaměstnavatele?
raději u zahraničního
26,3 %
raději u domácího
23,6 %
nezáleží mi na tom
50,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 403 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám