Hlavní obsah

Česko podporuje uzavření smlouvy o volném obchodu mezi EU a USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika podporuje uzavření rozsáhlé smlouvy o volném obchodu mezi Evropskou unií a USA, řekl ve čtvrtek v Bruselu novinářům český ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Ministři unijních zemí ve čtvrtek jednali především o zahraničním obchodu. Smlouva známá jako Transatlantické obchodní partnerství (TTIP), jejíž složité vyjednávání je často kritizované, je podle Mládka šancí, jak změnit nyní podle něj nevýhodnou českou investiční dohodu s USA.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

"Na začátku 90. let byla podepsána nerovná dohoda. Pro nás je to docela důležité, pro nás TTIP znamená, že bychom se z ní mohli dostat ven," vysvětlil Mládek.

Stále nevyřešeným rizikem ale zůstává možnost, že ještě deset let po zrušení dosavadní investiční dohody by mohlo být možné se jejími pravidly řídit. "Navíc tam bude paralelní režim, kdy firmy se budou moci rozhodovat, zda se budou řídit pravidly obecné dohody či té staré dvoustranné, tomu bychom se rádi vyhnuli," upozornil český ministr.

Situace, kdy platí nynější smlouva s USA uzavřená na počátku 90. let, je podle Mládka "nekomfortní". TTIP by mělo podle něj znamenat větší možnosti například pro české průmyslové výrobce. Mládek ale zároveň připustil, že Česka se mohou týkat problémy se zemědělskou částí smlouvy, na které nyní upozorňují jiné unijní země. "Je to to uznávání produktů podle místa původu, které Spojené státy nijak moc nechtějí akceptovat," vysvětlil.

Výhrady i z evropské strany

Jednání týmů obou stran o ambiciózní smlouvě, která se konají střídavě v Bruselu a ve Washingtonu, zdaleka není u konce. Italové proto podle Mládka nyní přišli s nápadem věc rozdělit a "nízko visící ovoce", tedy témata, kde nejsou spory, schválit odděleně od dosud sporných částí chystané smlouvy. Důvodem je volební cyklus v USA, který by mohl následnou ratifikaci TTIP zkomplikovat.

Proti smlouvě zní ovšem velké výhrady také z evropské strany. Někteří její kritici například v Evropském parlamentu žádali přerušení rozhovorů i kvůli loňské aféře s americkými odposlechy evropských občanů a politiků, jiným vadí údajné ohrožení vysokých evropských standardů kvality a ochrany spotřebitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám