Hlavní obsah

Česko podalo žalobu proti pokutě od Evropské komise

PRAHA

Česko podalo žalobu proti udělení stamiliónové pokuty, kterou mu vyměřila Evropská komise za údajně nadměrné zásoby zemědělských a potravinářských produktů před vstupem do EU. Žalobu proti pokutě za zásoby potravin podalo minulý týden také Slovensko.

Článek

Evropská komise Česku vyměřila celkovou sankci 12,3 miliónu eur (350 miliónů korun), a to za příliš velké zásoby drůbežího masa, konzervovaných žampionů, konzervovaných mandarinek a ananasu, pomerančového džusu a rýže.

Země, které do EU vstoupily v roce 2004 se podle komise výrobky předzásobily v obavě, že po vstupu do unie jejich cena poroste.

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče ale nebylo prokázáno, že by Česko způsobilo nějaké narušení trhu EU. "Údajné nadměrné zásoby některých komodit nevyvolaly výkyvy na jednotném trhu a unijnímu rozpočtu v této souvislosti nevznikly žádné mimořádné náklady, byť jediné euro," uvedl již dříve Gandalovič.

Navzdory žalobě musí Česko první část pokuty ve výši 86 miliónů korun zaplatit do konce července. Peníze půjdou ze zdrojů ministerstva zemědělství.

EK žaluje také Slovensko

Pokuta, kterou Slovensko dostalo 4. května, se týká rýže, konzervovaných hub a mandarinek. Podle ministerstva spravedlnosti neměla komise k udělení pokuty pravomoc, protože ji smlouva o vstupu Slovenska do EU nepředpokládala. "I pokud by komise měla pravomoc vydat takovéto rozhodnutí, mohla tak učinit výlučně ve lhůtě tří let od vstupu SR do EU, což se však nestalo," řekl ministr spravedlnosti Štefan Harabin. Slovensko vstoupilo do EU společně s dalšími devíti státy 1. května 2004.

Slovensko nicméně podle dřívějších informací pokutu navzdory žalobě zaplatí, a to ve čtyřech splátkách. První splátku plánuje uhradit do konce tohoto měsíce.

Jedinou zemí, která pokutu nedostala, je Maďarsko

Pokuty za zásoby vyměřila Evropská komise kromě Česka a Slovenska také Estonsku, Lotyšsku, Kypru, Litvě, Maltě, Polsku, Slovinsku. Tyto nové členské státy mají jako penále za nadlimitní zásoby zaplatit celkově 41,1 miliónu eur (skoro 1,2 miliardy korun).

Nejvyšší postih Brusel vyměřil Polsku - 12,451 miliónu eur, Česko je na druhém místě. Splátky pokut jsou rozloženy do roku 2010. Jedinou z nových členských zemí, která pokutu za nadměrné zásoby potravin nedostala, je Maďarsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám