Hlavní obsah

Česko nemá problém s prodloužením splatnosti půjček Irsku a Portugalsku

Brusel

Česká republika je pro prodloužení splátek půjček Portugalsku a Irsku z evropských záchranných fondů, protože obě země plní podmínky svých konsolidačních programů. Sdělil to ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Irsko a Portugalsko plní podmínky konsolidačních programů velmi poctivě,“ řekl český ministr. „Vzhledem k horšímu než předpokládanému ekonomickému vývoji by obě země měly dostat delší čas na splacení své půjčky. Nejde o to, že by neplnily domácí úkoly, ke kterým se zavázaly,“ dodal.

O prodloužení splatnosti jednali už v pondělí ministři financí eurozóny, ale v úterý bylo téma na stole znovu, protože obě země čerpají ze záchranného fondu EFSM. Na něm se podílí všech 27 států, včetně ČR, a proto o něm mluvili i ministři financí celé sedmadvacítky.

Nyní ponecháváme další práci na expertních týmech, řekl Kalousek. Odmítl nicméně možnost, že by na to mohly ostatní členské země včetně ČR doplácet. [celá zpráva]

Úroky neklesnou pod úroveň nákladů 

Prodloužení splatnosti splátek by mohlo teoreticky vést k tomu, že by mohly obě země platit nižší úrok, než na jaký si půjčují od EFSM. Nemuseli bychom sanovat úrokové propady, to v žádném případě ne, uvedl Kalousek, ale připustil, že kdyby šlo o to „podílet se vlastními prostředky, byla by ochota mnohem menší“.

Jak Novinkám sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob, možnost, že by úroky hrazené Portugalskem a Irskem klesly pod úroveň nákladů, které EU vznikají při výpůjčce potřebných prostředků na finančních trzích, je vyloučena právním aktem, kterým byl EFSM založen.

„Ačkoli prodloužením splatnosti půjček by se prodloužilo období, po nějž by ČR měla vůči rozpočtu EU potenciální závazek, v konečném důsledku by prodloužení splatnosti těchto půjček mělo zvýšit pravděpodobnost jejich splacení. A tedy snížit riziko toho, že záruka rozpočtu EU bude aktivována a ČR bude nucena do rozpočtu EU doplnit částku odpovídající nesplacené půjčce nebo její části,“ vysvětlil Jakob.

Reklama

Výběr článků

Načítám