Hlavní obsah

Česko má šest procent světových zásob lithia. Je to šance pro továrny na baterie

Celkové zdroje lithia na krušnohorském Cínovci jsou 1,2 až 1,4 miliónu tun tohoto kovu. Vyplývá to z posledního průzkumu z konce loňského roku. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl vedoucí odboru nerostných surovin České geologické služby Jaromír Starý. V Česku se nachází podle hrubých odhadů šest procent světové zásoby lithia, většina je v okolí Cínovce, zbytek ve Slavkovském lese.

Foto: Profimedia.cz

Lithium slouží hlavně k výrobě baterií

Článek

O těžbu kovu, který se využívá hlavně na výrobu baterií, v Krušných horách usiluje několik firem. Společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka, již dostala od báňského úřadu všechna povolení k těžbě lithia z odkaliště, tedy po předchozí těžbě, v krušnohorském Cínovci.

„To je projekt, který může být zahájen v horizontu dvou, tří let," uvedl ředitel odboru surovinové politiky MPO Pavel Kavina. Podle něj se při této činnosti odstraní někdejší ekologická zátěž a vzniknou i pracovní místa.

Také sesterská společnost Cínovecké deponie, firma Sanaka Industry, chce těžit z odkaliště, ale v druhém českém ložisku - u Horního Slavkova na Sokolovsku.

U projektu hlubinné těžby je povolovací proces delší. Zatím se čeká na výsledky geologického průzkumu, které podle něj zatím vypadají nadějně.

Spekulace kolem Tesly

„Domnívám se, že v horizontu tohoto roku, maximálně příštího, ty výsledky průzkumu a rozhodnutí investora (zda těžit) bude k dispozici," dodal ředitel. Důležité také podle něj je, aby přidaná hodnota u těžby zůstala v ČR a surovina byla v Česku zpracována do podoby baterií.

V Krušných horách chce lithium těžit hlubinně i firma Geomet, kterou vlastní australská společnost European Metals. Naposledy se v Cínovci těžilo v roce 1991, kdy skončilo dobývání cínu.

Lithium se využívá hlavně na výrobu baterií do elektromobilů. Webová stránka The Space Invader (TSI) na konci loňského roku uvedla, že americký výrobce elektrických vozů a baterií Tesla Motors by mohl postavit svou druhou obří továrnu zvanou Gigafactory v ČR. Gigafactory 1 na výrobu lithium-iontových baterií nyní Tesla buduje v americkém státě Nevada a po dokončení to má být největší budova na světě. Česko je pro továrnu Tesly podle portálu vhodné právě díky vysoké zásobě lithia v Krušných horách.

Továrnu na výrobu vlastního typu lithiových baterií podle patentu vědce Jana Procházky staví na Karvinsku společnost HE3DA. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám