Hlavní obsah

Česko má osmnáctou krávu s BSE

BENEŠOV

V České republice se objevila 18. kráva, která měla pozitivní test na BSE, tzv. nemoc šílených krav. Pětiletý kus dobytka pochází ze statku v Trhovém Štěpánově na Benešovsku.

Článek

Kontrolní test musí ještě nález potvrdit, že by jej však vyvrátil je velmi nepravděpodobné. "Podle předběžných odhadů bude utraceno asi 300 krav, přesné číslo se teprve zjišťuje," řekl Novinkám mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Podle něj byla kráva poražena na běžné porážce a BSE u ní zjistili první dva testy v Praze. Kontrolní test se provádí v Jihlavě a jeho výsledky budou příští pondělí.

Poslední případ je z konce ledna, kdy veterináři nalezli nakažený kus v družstvu v Hodicích na Jihlavsku. Utraceny bylo 258 kusů vrstevnic nakažené krávy. Majitelé dostávají v takovém případě kompenzace od státu.

Skot se na BSE testuje už přes čtyři roky, testem prošlo asi 750 tisíc kusů. Dá se tak říci, že nakažená je jedna ze 40 tisíc krav. Vybity byly přes dva tisíce zvířat.

Reklama

Související články

Česko má patnáctý případ BSE

V České republice se objevil v pořadí už 15. případ tzv. nemoci šílených krav (BSE). Nakažená je sedmiletá kráva z družstva v Lubné u Poličky na Svitavsku....

V Česku je šestnáctá kráva s BSE

Veterináři v ČR objevili další krávu nakaženou tzv. nemocí šílených krav (BSE). Pětiletý kus pochází z družstva Agro Okluky v Dolním Němčí...

Výběr článků

Načítám