Hlavní obsah

Česko má jeden z nejsložitějších systémů daňových odvodů v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika se může „pochlubit“ velmi komplikovanou administrativou spojenou s odvodem daní, což ji v této souvislosti řadí až na samotný evropský chvost. Za naší zemí se tam nachází pouze Ukrajina, Bělorusko, Arménie a Bulharsko, jak vyplývá ze studie Doing Business 2011 a zprávy společnosti Akont.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odvod daní zabere firmě v Česku 557 hodin ročně a v porovnání s průměrem OECD jde téměř o trojnásobnou náročnost. „V rámci Evropy existují dva přístupy ke správě daní. První reprezentují daňově vstřícné jurisdikce jako Kypr nebo Malta, kde je odvod daní velmi jednoduchý a řada v Česku známých daní vůbec neexistuje,“ připomněl daňový analytik Viktor Hába z Akontu.

Druhým extrémem jsou podle něj země jako Ukrajina, Bulharsko a Česká republika, v nichž je daňový systém extrémně komplikovaný a umožňuje korupci a daňové úniky.

Toto vše podle něj firmy motivuje k přesunům svých sídel do zemí se vstřícnějším daňovým prostředím. Přesun společnosti do zahraničí podle něj může vést nejen k úspoře času, ale i ke snížení daně z příjmu. "Ta dosahuje v České republice 19 procent, na Kypru 10 procent a na Maltě efektivně pět procent. Na Kypru i Maltě je od daní osvobozena výplata dividend nebo prodej podílů," dodal Hába.

Reklama

Výběr článků

Načítám