Hlavní obsah

Česko je v růstu ekonomiky premiantem EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí opět patřila k nejrychleji rostoucím v celé Unii a její meziroční růst byl nejvyšší z 21 zemí EU, které dosud své statistiky vydaly. Vyplývá to ze srovnání Eurostatu. Více než tříprocentními meziročními tempy rostly sousední ekonomiky Polska a Slovenska.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ekonomický růst vybraných zemí EU

Článek

Odhad růstu za třetí čtvrtletí dosud nezveřejnilo Irsko, které v předchozím čtvrtletí rostlo meziročně o 7,3 procenta, ani Malta (naposledy 4,8 procenta).

Své růstové tempo mírně zvolnilo Německo, ze stagnace se naopak dostala francouzská ekonomika. Slabý výkon podaly ekonomiky Itálie, Nizozemska, Portugalska, Finska i Řecka. Poslední dvě země zaznamenaly dokonce hospodářský pokles.

Pomáhá slabé euro

Celá eurozóna roste meziročně o 1,6 procenta, a mírně tak zaostala za odhady analytiků. Ekonomice podle ekonomů pomáhá slabý kurz eura, který podporuje vývoz, spolu s pokračujícím poklesem cen ropy.

Výhled na nejbližší období není nejpříznivější, řekl agentuře AP hlavní ekonom společnosti Capital Economics Jonathan Loynes. Růst podle něj zřejmě opět zvolní, protože dočasné růstové impulzy v podobě levné energie a slabého eura vyprchají.

Šéf ECB Mario Draghi ve čtvrtek uvedl, že jeho instituce je připravena prodloužit a rozšířit program nákupů dluhopisů, jímž od března podporuje ekonomiku eurozóny. Na říjnovém zasedání ECB Draghi řekl, že bankovní rada v prosinci svou měnovou politiku přehodnotí. Naznačil možnost dalšího snížení depozitní sazby, kterou banka loni v červnu srazila do záporného pásma.

Reklama

Výběr článků

Načítám