Hlavní obsah

Česko je stále čistým příjemcem, od EU loni obdrželo přes 68 miliard

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko v loňském roce z rozpočtu Evropské unie obdrželo o 68,5 miliardy korun více, než do pokladny Bruselu zaplatilo. Uvedlo to ministerstvo financí. Celkové příjmy z rozpočtu EU činily 119,9 miliardy korun, platby opačným směrem dosáhly 51,4 miliardy.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Čistá pozice Česka

Článek

Česko si ve srovnání s loňským rokem polepšilo o 23,8 miliardy. Takzvaná čistá pozice, jak se nazývá rozdíl mezi penězi do rozpočtu odvedenými a z něj získanými, totiž v roce 2018 činila 44,7 miliardy korun.

Za vylepšením čisté pozice Česka podle ministerstva financí stojí rychlejší čerpání peněz z evropských fondů.

Česko dostalo z EU přes 800 miliard

Celkově Česko od vstupu do EU v květnu 2004 do konce loňského roku do rozpočtu EU zaplatilo 616,8 miliardy korun a získalo z něj 1,43 bilionu. Za toto období tak do Česka z evropského rozpočtu putovalo o 809,2 miliardy korun více, než Česká republika zaplatila.

Brexit zvýší zbylým zemím včetně Česka příspěvky do rozpočtu EU

Ekonomika

Příspěvky členských států do evropského rozpočtu zřejmě kvůli brexitu v období 2021 až 2027 narostou. Jeho celková výše by se podle představ Evropské komise (EK) neměla příliš lišit od toho dosavadního.Chybět v něm ale budou britské peníze, které tím pádem bude třeba získat od zbývajících 27 členů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám