Hlavní obsah

Česko by se financování Řecka mělo vyhnout, myslí si Nečas

Praha

Česká republika upřednostňuje finanční pomoc zadluženému Řecku ze záchranného fondu eurozóny EFSF, tedy bez české účasti. Na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti to uvedl premiér Petr Nečas (ODS). Až druhou možností je použití Evropského mechanismu finanční stability (EFSM), do kterého je zapojena celá Evropská unie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

"My preferujeme použití prostředků primárně z EFSF, to znamená z nástroje eurozóny. Mimo jiné proto, že je tam k dispozici ještě 90 procent objemů prostředků, které tento mechanismus má," řekl premiér.

ČR by se v případě svého možného zapojení nepodílela přímo na půjčkách Aténám, nýbrž na garancích z mechanismu EFSM. Česko sice eurem neplatí, ale EFSM se účastní stejně jako všech zbývajících 26 členských států Evropské unie.

Miliardové záruky

Případný podíl ČR na pomoci Řecku by měl podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) formu záruk za půjčky z fondu EFSM a činil by zhruba 3,5 miliardy korun. Češi by je ale museli do unijního rozpočtu dát jen za předpokladu, že by Řekové své závazky nezaplatili.

Česko už poskytlo garance za 7,7 miliardy korun pro Portugalsko a 6,7 miliardy korun pro Irsko. U nich je nicméně pravděpodobnost, že by půjčky nesplatily, zřejmě o poznání menší než u Řecka. O další pomoci pro jihoevropskou zemi bude ve čtvrtek a v pátek jednat summit EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám