Hlavní obsah

Česko bude závislé na dovozu cukru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Český vývoz cukru letos klesl o jednu třetinu. Podle údajů ministerstva zemědělství naopak stoupl jeho dovoz. Odborníci tvrdí, že je to dopad reformy trhu s cukrem v EU, která loni přinesla omezení exportu a krácení výrobních kvót. Počítá se s tím, že Česká republika, která byla donedávna tradičním exportérem cukru, se zřejmě stane v blízké budoucnosti závislá na jeho dovozu.

Článek

Hlavním důvodem je odchod společnosti Eastern Sugar, která v rámci pravidel daných reformou vrátí svou výrobní kvótu Bruselu za stanovenou kompenzaci. Český národní limit na produkci 454 000 tun cukru tak klesne zhruba na 352 000 tun. Zmírnit tento propad může příležitost ostatních domácích výrobců přikoupit od EU dohromady kvótu zhruba 20 000 tun.

I tak ale domácí produkce v roce 2007/08 podle odhadů klesne skoro o 100 000 tun přibližně na 375 000 tun. Proti roku 2005/2006, než začala reforma platit, jde o propad o 185 000 tun. Podle předsedy Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřicha Reinbergra se Česko stane dovozcem cukru během jednoho až dvou let. 

Loni klesla průměrná cena krystalového cukru na pultech klesla o 1,7 koruny na 21,7 koruny. Za sedm měsíců stoupla na průměrných 22,1 koruny.

Exportní možnosti jsou silně omezeny

Reforma by měla během čtyř let snížit produkci cukru v EU asi o čtvrtinu, tedy o pět milionů tun, aby se unie zbavila nadbytků. Jejím jádrem je snižování zaručených cen cukru během čtyř let skoro o 40 procent a obdobné výrazné zlevnění cukrovky. Z trhu by tak měli odejít nekonkurenceschopní výrobci, kteří svou kvótu mohou vrátit unii za kompenzaci z restrukturalizačního fondu. Omezení produkce ale zatím nepostupuje podle představ Bruselu a ve hře je další plošné krácení kvót.

Zatímco dříve mohly domácí cukrovary výrobu nad přidělený limit vyvážet na trhy mimo EU, ovšem bez dotace, v rámci reformních změn jsou exportní možnosti silně omezeny a nadprodukci lze využít například na průmyslové zpracování, třeba na výrobu biopaliva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám