Hlavní obsah

Česko a Polsko zablokovaly dohodu EU o DPH

BRUSEL

Česká republika a Polsko a Kypr v úterý zablokovaly dohodu Evropské unie o sazbách DPH. Země dostaly do konce týdne čas, aby se rozmyslely, zda na kompromisní návrh Rakouska přistoupí. Země se mají dohodnout, jak dlouho budou trvat které výjimky na nižší sazby DPH. Rakousko nyní chce, aby všechny členské státy EU měly nižší DPH na služby, které vyžadují náročnou lidskou práci.

Článek

ČR chce prodloužit výjimku týkající se bytové výstavby, oprav bytů a dodávek tepla a vyprší na konci příštího roku. Obdobně si přály pokračovat v dočasných výjimkách na snížené sazby DPH na zboží a služby Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Litva a Lotyšsko.

Na zasedání ministrů financí se již déle diskutuje prodloužení této výjimky až do roku 2015, původní rakouský návrh však s žádným prodloužením nepočítal. ČR by tak musela již za dva roky zvýšit sazbu DPH z pěti na 19 procent, což by výrazně zdražilo stavby bytů a tím i náklady na bydlení.

Je to porušení smlouvy

Podle slovenského ministra financí Ivana Mikloše se řada starých členských zemí ohrazovala proti českým, polským či lotyšským požadavkům, aby EU prodloužila jejich individuální přechodná období umožňující uplatňovat do roku 2008 nižší sazby DPH. Označovaly to za porušení přístupové smlouvy.

"Česko a Polsko zatím blokují, Maďarsko a baltské státy na návrh už přistoupily. Ustoupilo také Portugalsko, které tvrdě prosazovalo sníženou sazbu z mýtného na mostech," uvedl Mikloš v době, kdy bylo jednání přerušeno na pozdní oběd.

Zatímco u nových členských států EU chce Rakousko výjimky zrušit či omezit, u starých členů mají zůstat nedotčené a trvalé. To podle ministra financí ČR Bohuslava Sobotky porušuje princip rovného zacházení mezi všemi členskými státy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám